PAÜ Hastanelerinden MS Günü Açıklaması

Sağlık 01.06.2026 - 10:06, Güncelleme: 01.06.2026 - 10:06 862 kez okundu.
 

PAÜ Hastanelerinden MS Günü Açıklaması

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Tekin, 30 Mayıs Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü kapsamında yaptığı açıklamada, erken tanı ve doğru tedavi ile MS hastalarının aktif bir yaşam sürdürebileceğini vurguladı.
Multipl Skleroz Nedir? Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Tekin, Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. MS farkındalığının artırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Tekin, her yıl 30 Mayıs’ta yalnızca bir hastalığın değil, umut, dayanışma ve bilimsel gelişmelerin de konuşulduğunu ifade etti. MS’in merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirten Tekin, bağışıklık sisteminin beyin ve omurilikteki sinir liflerini koruyan miyelin kılıfa saldırması sonucu sinir iletiminin yavaşladığını ve çeşitli nörolojik belirtilerin ortaya çıktığını söyledi. MS Belirtileri Nelerdir? MS’in en sık genç erişkinlerde görüldüğünü ve kadınlarda daha yaygın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tekin, hastalığın belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini belirtti. MS’in yaygın belirtileri arasında: Görme kaybı veya bulanık görme, Kollarda ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, Denge bozukluğu, Yürüme güçlüğü, Kas güçsüzlüğü, Yoğun yorgunluk, Dikkat ve hafıza sorunları yer alıyor. Tekin, bazı belirtilerin geçici olabileceğini, bazılarının ise hastalığın seyrine bağlı olarak kalıcı etkiler bırakabileceğini söyledi. “MS Artık Çaresiz Bir Hastalık Değil” Nöroloji ve nöroimmünoloji alanındaki bilimsel gelişmeler sayesinde günümüzde çok sayıda etkili tedavi seçeneğinin bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Selma Tekin, erken tanı, düzenli takip ve kişiye özel tedavi yaklaşımlarıyla hastalık ataklarının büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini ifade etti. Tekin, “Yeni lezyon oluşumunu azaltabiliyor ve hastalarımızın yaşam kalitesini koruyabiliyoruz. Günümüzde MS, geçmişte düşünüldüğü gibi çaresiz bir hastalık değildir.” dedi. MS Hastaları Aktif Yaşamlarını Sürdürebiliyor MS’in bulaşıcı bir hastalık olmadığının altını çizen Tekin, doğru tedavi ile hastaların eğitim, iş, akademik ve sosyal yaşamlarına aktif şekilde devam edebileceğini belirtti. Toplumun önyargıları azaltması, empatiyi artırması ve görünmeyen engelleri fark etmesi gerektiğini ifade eden Tekin, “Bu 30 Mayıs Dünya MS Günü’nde görünmezi görünür kılalım. Bilimin ışığında farkındalığı artırmak, hastalarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek ve umut vermek hepimizin sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.  
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Tekin, 30 Mayıs Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü kapsamında yaptığı açıklamada, erken tanı ve doğru tedavi ile MS hastalarının aktif bir yaşam sürdürebileceğini vurguladı.

Multipl Skleroz Nedir?

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Tekin, Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. MS farkındalığının artırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Tekin, her yıl 30 Mayıs’ta yalnızca bir hastalığın değil, umut, dayanışma ve bilimsel gelişmelerin de konuşulduğunu ifade etti.

MS’in merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirten Tekin, bağışıklık sisteminin beyin ve omurilikteki sinir liflerini koruyan miyelin kılıfa saldırması sonucu sinir iletiminin yavaşladığını ve çeşitli nörolojik belirtilerin ortaya çıktığını söyledi.

MS Belirtileri Nelerdir?

MS’in en sık genç erişkinlerde görüldüğünü ve kadınlarda daha yaygın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tekin, hastalığın belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini belirtti.

MS’in yaygın belirtileri arasında:

  • Görme kaybı veya bulanık görme,
  • Kollarda ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma,
  • Denge bozukluğu,
  • Yürüme güçlüğü,
  • Kas güçsüzlüğü,
  • Yoğun yorgunluk,
  • Dikkat ve hafıza sorunları yer alıyor.

Tekin, bazı belirtilerin geçici olabileceğini, bazılarının ise hastalığın seyrine bağlı olarak kalıcı etkiler bırakabileceğini söyledi.

“MS Artık Çaresiz Bir Hastalık Değil”

Nöroloji ve nöroimmünoloji alanındaki bilimsel gelişmeler sayesinde günümüzde çok sayıda etkili tedavi seçeneğinin bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Selma Tekin, erken tanı, düzenli takip ve kişiye özel tedavi yaklaşımlarıyla hastalık ataklarının büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini ifade etti.

Tekin, “Yeni lezyon oluşumunu azaltabiliyor ve hastalarımızın yaşam kalitesini koruyabiliyoruz. Günümüzde MS, geçmişte düşünüldüğü gibi çaresiz bir hastalık değildir.” dedi.

MS Hastaları Aktif Yaşamlarını Sürdürebiliyor

MS’in bulaşıcı bir hastalık olmadığının altını çizen Tekin, doğru tedavi ile hastaların eğitim, iş, akademik ve sosyal yaşamlarına aktif şekilde devam edebileceğini belirtti.

Toplumun önyargıları azaltması, empatiyi artırması ve görünmeyen engelleri fark etmesi gerektiğini ifade eden Tekin, “Bu 30 Mayıs Dünya MS Günü’nde görünmezi görünür kılalım. Bilimin ışığında farkındalığı artırmak, hastalarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek ve umut vermek hepimizin sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.


 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.