Kurban kesimi kalp krizi ile sonlanabilir!

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.09.2015 - 13:34, Güncelleme: 18.09.2015 - 13:34 3384+ kez okundu.
 

Kurban kesimi kalp krizi ile sonlanabilir!

Bayramda sağlığınızdan olmamak adına “sofradan doyumluk değil, tadımlık kalkmalı” diyen Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Göktürk KAÇAR, kalp hastalarına bayramda beslenme ile ilgili bakın neler anlattı.
Sofraları şenlendiren Kurban Bayramı’na az bir zaman kala uzmanlar uyardı.  UZ. DR.GÖKTÜRK KAÇAR “BAYRAMA DOYUM OLMAZ AMA SOFRA DA TADIMLIK TÜKETİN” Kurban kesimi kalp krizi ile sonlanabilir! Kurban kesiminin ehil ellere bırakılmadığında ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Göktürk KAÇAR, “Özellikle kasaplığa soyunan acemi kimselerin bir taraflarını kesip yaralamaları rutin haber konusudur. Acemi kasapları bekleyen diğer tehlike ise kalp krizidir. Kurban kesimi ciddi efor gerektiren bir iştir. Özellikle büyük baş hayvan kesiminde sarfedilecek aşırı efor yada küçükbaş hayvanların bir kişinin sırtına yüklenip taşınması risk grubundakilerde kalp krizi ile sonlanabilir. Kurban bayramında kesimlerin yoğun olduğu ilk 2 günde hastanelere başvuran kalp krizi vakalarında ciddi artış söz konusu olmaktadır” dedi. ” Kurban bayramında güne tuzlu, baharatlı ve yağlı kavurma ile başlamayın” Kesimden sağ çıkan kişileri bekleyen diğer risk faktörünün ise yağlı kavurmalar olduğunu söyleyen Kaçar “Kurban kesiminde yorulan kişiler genelde kendilerini kesmiş oldukları hayvanın kavurması ile ödüllendirirler. Kahvaltıya tuzlu, baharatlı ve yağlı bir kavurma ile başlamak tansiyon değerlerini arttırabilir ve kan akışkanlığını yavaşlatarak pıhtı oluşumuna meyil hazırlayabilir. Özellikle kavurmadan sonra bir de sigara yakılırsa kalp krizi oluşumu için en uygun ortam sağlanmış olur” diye ekledi Kurbanda et yemeden durulur mu? “Kurbanda efor sarfeden kişilerin hiç et yemeyecek miyiz diye sorular sorması kaçınılmazdır” diyen Uz.Dr.Göktürk Kaçar “Et, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile vücut için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Günlük önerilen et miktarı 60-70 gr olup, bu miktardaki düzenli tüketimin kalp damar hastalığı ile ilişkisi gösterilmemiştir. Günlük 250 gr üzerinde et tüketen kimselerde risk çok daha fazladır. Aşırı miktarda kırmızı et ve sucuk, salam gibi işlenmiş et tüketen kişilerde kalp hastalıklarına bağlı yaşam süresi kısalmaktadır. Ayrıca bu kişilerde hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerinde artış olmaktadır. Ayrıca bu kişilerde mide asit oranı artmakta ve ülsere zemin oluşmaktadır. Aşırı et tüketen kimseleri bekleyen diğer tehlike ise ürik asit yüksekliğidir. Ürik asit damar sağlığını bozan, böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlayan ve Gut hastalığını tetikleyen bir metabolizma ürünüdür” diye konuştu. Kurban bayramında neyi nasıl yiyelim? Özellikle büyükbaş hayvanlarda taze kurban etinin genelde sert ve sindirimi zor olduğunu belirten Kaçar “Etin bir süre bekletilmesi, ya da pişirme yöntemi olarak fırın ya da buğulama şeklinin tercih edilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Kavurma yerine ızgara tercih edilmesi etin besin değerlerini koruyacak daha sağlıklı olacaktır. Eti pişirmeden önce, görünen yağların temizlenmesi ve ek olarak kuyruk yağı kullanılmaması gerekir. Sakatat yüksek miktarda kalori içerdiğinden kalp hastalarının uzak durması gereken bir üründür”dedi.
Bayramda sağlığınızdan olmamak adına “sofradan doyumluk değil, tadımlık kalkmalı” diyen Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Göktürk KAÇAR, kalp hastalarına bayramda beslenme ile ilgili bakın neler anlattı.

Sofraları şenlendiren Kurban Bayramı’na az bir zaman kala uzmanlar uyardı. 

UZ. DR.GÖKTÜRK KAÇAR “BAYRAMA DOYUM OLMAZ AMA SOFRA DA TADIMLIK TÜKETİN”

Kurban kesimi kalp krizi ile sonlanabilir!

Kurban kesiminin ehil ellere bırakılmadığında ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Göktürk KAÇAR, “Özellikle kasaplığa soyunan acemi kimselerin bir taraflarını kesip yaralamaları rutin haber konusudur. Acemi kasapları bekleyen diğer tehlike ise kalp krizidir. Kurban kesimi ciddi efor gerektiren bir iştir. Özellikle büyük baş hayvan kesiminde sarfedilecek aşırı efor yada küçükbaş hayvanların bir kişinin sırtına yüklenip taşınması risk grubundakilerde kalp krizi ile sonlanabilir. Kurban bayramında kesimlerin yoğun olduğu ilk 2 günde hastanelere başvuran kalp krizi vakalarında ciddi artış söz konusu olmaktadır” dedi.

” Kurban bayramında güne tuzlu, baharatlı ve yağlı kavurma ile başlamayın”

Kesimden sağ çıkan kişileri bekleyen diğer risk faktörünün ise yağlı kavurmalar olduğunu söyleyen Kaçar “Kurban kesiminde yorulan kişiler genelde kendilerini kesmiş oldukları hayvanın kavurması ile ödüllendirirler. Kahvaltıya tuzlu, baharatlı ve yağlı bir kavurma ile başlamak tansiyon değerlerini arttırabilir ve kan akışkanlığını yavaşlatarak pıhtı oluşumuna meyil hazırlayabilir. Özellikle kavurmadan sonra bir de sigara yakılırsa kalp krizi oluşumu için en uygun ortam sağlanmış olur” diye ekledi

Kurbanda et yemeden durulur mu?

“Kurbanda efor sarfeden kişilerin hiç et yemeyecek miyiz diye sorular sorması kaçınılmazdır” diyen Uz.Dr.Göktürk Kaçar “Et, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile vücut için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Günlük önerilen et miktarı 60-70 gr olup, bu miktardaki düzenli tüketimin kalp damar hastalığı ile ilişkisi gösterilmemiştir. Günlük 250 gr üzerinde et tüketen kimselerde risk çok daha fazladır. Aşırı miktarda kırmızı et ve sucuk, salam gibi işlenmiş et tüketen kişilerde kalp hastalıklarına bağlı yaşam süresi kısalmaktadır. Ayrıca bu kişilerde hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerinde artış olmaktadır. Ayrıca bu kişilerde mide asit oranı artmakta ve ülsere zemin oluşmaktadır. Aşırı et tüketen kimseleri bekleyen diğer tehlike ise ürik asit yüksekliğidir. Ürik asit damar sağlığını bozan, böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlayan ve Gut hastalığını tetikleyen bir metabolizma ürünüdür” diye konuştu.

Kurban bayramında neyi nasıl yiyelim?

Özellikle büyükbaş hayvanlarda taze kurban etinin genelde sert ve sindirimi zor olduğunu belirten Kaçar “Etin bir süre bekletilmesi, ya da pişirme yöntemi olarak fırın ya da buğulama şeklinin tercih edilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Kavurma yerine ızgara tercih edilmesi etin besin değerlerini koruyacak daha sağlıklı olacaktır. Eti pişirmeden önce, görünen yağların temizlenmesi ve ek olarak kuyruk yağı kullanılmaması gerekir. Sakatat yüksek miktarda kalori içerdiğinden kalp hastalarının uzak durması gereken bir üründür”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.