FAYDALI OLSALAR DA FAZLASI ZARAR

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.08.2015 - 14:50, Güncelleme: 31.08.2015 - 14:50 3593+ kez okundu.
 

FAYDALI OLSALAR DA FAZLASI ZARAR

TEKDEN'den ‘Kavun,karpuz,üzüm yiyebilir miyim? ‘Yaz döneminde neler yemeliyim’ gibi sorularına cevap olabilecek nitelikte bilgiler.
Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metebolizma Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. İbrahim Özdeş, diyabet hastalarının özellikle bu mevsimlerde en çok merak ettiği sorulardan ‘Kavun,karpuz,üzüm yiyebilir miyim? ‘Yaz döneminde neler yemeliyim’ gibi sorularına cevap olabilecek nitelikte bilgiler verdi ve önemli uyarılarda bulundu. Hava sıcaklarının normalin üzerinde seyrettiği şu günlerde geç saatlere kadar yemek yenmesi ve karpuz, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketilmesi, kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, mevsim geçişlerinden etkilenebiliyor. Uz. Dr. İbrahim Özdeş, diyabet hastalığının 21. yüzyılın salgını olarak tanımlandığını belirterek “Her yaşta ortaya çıkması, toplumda sık görülmesi ve yol açtığı hayatı tehdit eden veya sonlandıran komplikasyonları nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Günümüzde diyabetteki korkutucu artışın en önemli nedenleri; hareketsiz yaşam tarzı, karbonhidrat ve yağdan zengin beslenme ile artan obezitedir. “KAVUN ve KARPUZA DİKKAT!” Karpuz, kavun, üzüm, dut, incir gibi meyvelerin glisemik indekslerinin yüksek olduğunu belirten Dr. İbrahim Özdeş, bu nedenle diyabet hastalarının bu meyveleri daha az tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Özdeş “ Kış mevsiminde pek görmediğimiz güneş, bahar ve yaz aylarında kendini gösterir. Diyabet hastalarında kış mevsiminde kan şekerleri daha yüksek seyretmektedir. Bunun sebebi, kış aylarında yeterli spor yapmamak ve güneşle ilgili bir vitamin olan D vitamini eksikliği olabilir.Hava sıcaklığının artmasıyla çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketimi azaltılmalıdır. Yüksek miktarlarda alınan kafein, çarpıntı ve sıvı kaybına neden olarak kan şekerinin dengesini bozabilir. Kafein içeriği yüksek olan asitli içeceklerden de sakınmak gerekir” diye ekledi. “SICAK HAVALARDA SUSAMADAN DA SU İÇİN” Dr. İbrahim Özdeş, sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etkendir” diyerek “Bu nedenle sıvı kayıplarını yerine koymak için kış aylarına oranla daha fazla su tüketilmelidir. Susamadan su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Günlük 2-3 lt (10-15 su bardağı) su tüketilmelidir” diye konuştu
TEKDEN'den ‘Kavun,karpuz,üzüm yiyebilir miyim? ‘Yaz döneminde neler yemeliyim’ gibi sorularına cevap olabilecek nitelikte bilgiler.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metebolizma Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. İbrahim Özdeş, diyabet hastalarının özellikle bu mevsimlerde en çok merak ettiği sorulardan ‘Kavun,karpuz,üzüm yiyebilir miyim? ‘Yaz döneminde neler yemeliyim’ gibi sorularına cevap olabilecek nitelikte bilgiler verdi ve önemli uyarılarda bulundu.

Hava sıcaklarının normalin üzerinde seyrettiği şu günlerde geç saatlere kadar yemek yenmesi ve karpuz, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketilmesi, kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, mevsim geçişlerinden etkilenebiliyor.

Uz. Dr. İbrahim Özdeş, diyabet hastalığının 21. yüzyılın salgını olarak tanımlandığını belirterek “Her yaşta ortaya çıkması, toplumda sık görülmesi ve yol açtığı hayatı tehdit eden veya sonlandıran komplikasyonları nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Günümüzde diyabetteki korkutucu artışın en önemli nedenleri; hareketsiz yaşam tarzı, karbonhidrat ve yağdan zengin beslenme ile artan obezitedir.

“KAVUN ve KARPUZA DİKKAT!”

Karpuz, kavun, üzüm, dut, incir gibi meyvelerin glisemik indekslerinin yüksek olduğunu belirten Dr. İbrahim Özdeş, bu nedenle diyabet hastalarının bu meyveleri daha az tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Özdeş “ Kış mevsiminde pek görmediğimiz güneş, bahar ve yaz aylarında kendini gösterir. Diyabet hastalarında kış mevsiminde kan şekerleri daha yüksek seyretmektedir. Bunun sebebi, kış aylarında yeterli spor yapmamak ve güneşle ilgili bir vitamin olan D vitamini eksikliği olabilir.Hava sıcaklığının artmasıyla çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketimi azaltılmalıdır. Yüksek miktarlarda alınan kafein, çarpıntı ve sıvı kaybına neden olarak kan şekerinin dengesini bozabilir. Kafein içeriği yüksek olan asitli içeceklerden de sakınmak gerekir” diye ekledi.

“SICAK HAVALARDA SUSAMADAN DA SU İÇİN”

Dr. İbrahim Özdeş, sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etkendir” diyerek “Bu nedenle sıvı kayıplarını yerine koymak için kış aylarına oranla daha fazla su tüketilmelidir. Susamadan su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Günlük 2-3 lt (10-15 su bardağı) su tüketilmelidir” diye konuştu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.