DENİZLİ'NİN TÜRBELERİ...

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.05.2018 - 09:51, Güncelleme: 30.05.2018 - 10:06 3467+ kez okundu.
 

DENİZLİ'NİN TÜRBELERİ...

Evliya Çelebinin "Seyahatname " eserinde Sarayköy ilçesinde bulunan Uzunca Hayrettin Türbesi ile ilgili not aldığını daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
  Sarayköy'e bağlı kumluca köy merkezindedir. Türbe binası yapı olarak Denizli merkezdeki Servergazi Türbesi - İlbade Mezarlığındaki Mehmet Gazi -  Çal ilçesindeki Mahmut Gazi Türbelerinin mimarisiyle aynı özellikleri taşır. Mimari özelliklee baktığımızda Servergazi ve Mahmut Gazi ile aynı dönemlerde yaşamış diyebiliriz. Evliya Çelebinin "Seyahatname " eserinde Sarayköy ilçesinde bulunan Uzunca Hayrettin Türbesi ile ilgili not aldığını daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Aynı eserinde de Karaca Ahmet Türbesinin adı geçmektedir. Evliya Çelebi 1672 yılında Denizli'ye gelmiştir. Yaşadığı dönemde ya çok sevilen bir kişiydi yada aynı isime sahip birçok kişi vardı. Eskişehir, Afyon, Manisa, Eşme ve İzmir'de Karaca Ahmet Sultan isimli türbeler mevcuttur. Karaca Ahmet Sultanın Türbesini Denizlinin diğer türbelerinden ayıran en büyük özellik 1893 yılında yapılmış sancağının hala türbede olmasıdır. Sancağının üzerindeki yazılar Kur'anı Kerimin 48.süresinde 1.-2.-3. ayetlerindeki Fetih suresinin işlenmiş olmasıdır. Rivayetler : Türbe içinde mezarın ayak kısmında mezar yapısının hemen altında bir delik bulunmaktadır. Türbeye gelenler dualarını edip dileklerde bulunduktan sonra ellerini bu delikten içeri sokarak bir avuç kum alırlarmış. kumun içinde hangi hayvanın kılı var ise ı gün o hayvan bulunur ve kurban edilirmiş. Tekke ve Zaviye kanunu çıktığında yetkililer türbenin kapısının kilitlenmesini istemiş. bölgeye gelen jandarma kapıyı kilitlemiş ama kapı gece tekrar açılmış. bu olay birkaç gün sürmüş. Bu duruma sinirlenen Komutan, kapıyı kimin açtığını öğrenmek için türbenin başına asker görevlendirmiş. Bir gece askerle nöbette iken kilitli olan kapı içeriden açılarak elinde gemici feneri ile beyaz sakallı,iri yarı birisi çıkmış. Askerler korkularından ses çıkartmadan izlemişler. gemici feneri ile çıkan kişi abdest alıp tekrar türbenin içine girmiş. askerde içeri giren kişinin kim olduğunu öğrenmek için türbe binası girmişler ama içeride kimseyi bulamamışlar.
Evliya Çelebinin "Seyahatname " eserinde Sarayköy ilçesinde bulunan Uzunca Hayrettin Türbesi ile ilgili not aldığını daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik.

 

Sarayköy'e bağlı kumluca köy merkezindedir. Türbe binası yapı olarak Denizli merkezdeki Servergazi Türbesi - İlbade Mezarlığındaki Mehmet Gazi -  Çal ilçesindeki Mahmut Gazi Türbelerinin mimarisiyle aynı özellikleri taşır. Mimari özelliklee baktığımızda Servergazi ve Mahmut Gazi ile aynı dönemlerde yaşamış diyebiliriz.

Evliya Çelebinin "Seyahatname " eserinde Sarayköy ilçesinde bulunan Uzunca Hayrettin Türbesi ile ilgili not aldığını daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Aynı eserinde de Karaca Ahmet Türbesinin adı geçmektedir. Evliya Çelebi 1672 yılında Denizli'ye gelmiştir.

Yaşadığı dönemde ya çok sevilen bir kişiydi yada aynı isime sahip birçok kişi vardı. Eskişehir, Afyon, Manisa, Eşme ve İzmir'de Karaca Ahmet Sultan isimli türbeler mevcuttur.

Karaca Ahmet Sultanın Türbesini Denizlinin diğer türbelerinden ayıran en büyük özellik 1893 yılında yapılmış sancağının hala türbede olmasıdır. Sancağının üzerindeki yazılar Kur'anı Kerimin 48.süresinde 1.-2.-3. ayetlerindeki Fetih suresinin işlenmiş olmasıdır.

Rivayetler :

Türbe içinde mezarın ayak kısmında mezar yapısının hemen altında bir delik bulunmaktadır. Türbeye gelenler dualarını edip dileklerde bulunduktan sonra ellerini bu delikten içeri sokarak bir avuç kum alırlarmış. kumun içinde hangi hayvanın kılı var ise ı gün o hayvan bulunur ve kurban edilirmiş.

Tekke ve Zaviye kanunu çıktığında yetkililer türbenin kapısının kilitlenmesini istemiş. bölgeye gelen jandarma kapıyı kilitlemiş ama kapı gece tekrar açılmış. bu olay birkaç gün sürmüş. Bu duruma sinirlenen Komutan, kapıyı kimin açtığını öğrenmek için türbenin başına asker görevlendirmiş.

Bir gece askerle nöbette iken kilitli olan kapı içeriden açılarak elinde gemici feneri ile beyaz sakallı,iri yarı birisi çıkmış. Askerler korkularından ses çıkartmadan izlemişler. gemici feneri ile çıkan kişi abdest alıp tekrar türbenin içine girmiş. askerde içeri giren kişinin kim olduğunu öğrenmek için türbe binası girmişler ama içeride kimseyi bulamamışlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.