Ddh'de Hemşirelik Sempozyumu
"12-18 Mayıs Hemşireler Haftası" dolayısıyla mesleğe yönelik katkıda bulunmak, çalışanları ortak bir platformda birleştirmek adına Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından “Hemşirelik’te Birlik, Birlik’te Hemşirelik” temalı 1. Hemşirelik Sempozyumu gerçekleştirildi.
Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Sempozyuma Denizli Vali Yardımcısı Ali Sözen, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş, İdari Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Berna Öztürk, Mali Hizmetler Başkanı Yusuf Kara, Pamukkale Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nevin Kuzu Kurban, Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gülbahar Korkmaz Aslan ile Birliğe bağlı sağlık tesislerinde görev yapan yönetici, ebe, hemşire ve sağlık memurları katıldı. Sempozyum 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
“Yüreğimizi hastalarımıza açmalıyız”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Op. Dr. Osman Acar, bireylerde zorunlu, vazgeçilmez ve hayatın her döneminde önemli olan temel ihtiyaçlardan biri olan sağlık ihtiyacına cevap verenlerin başında hemşirelerin geldiğini söyledi. Acar: “Sağlık, her kesimden insanın başvurduğu, insanın ana rahminden mezara kadar geçen hayatının her döneminden sorumlu olduğumuz, sunumu zor olan bir hizmet sektörüdür. Sağlık hizmeti sunarken iyi bir fiziki mekân, iyi ve modern cihazlar önemlidir. Ve en önemlisi insan gücü gereklidir. Sağlık personelleri arasında hekimle birlikte, sağlık bakım hizmetlerinde en önemli paya sahip olanlar hemşirelerimizdir. Hemşirelik hizmetleri bugün hasta bakımı, hekimce hazırlanan tıbbî tanı ve tedavi planının oluşturulması ve uygulanması, güvenli ve sağlıklı bir çevre oluşturma, eğitim, danışmanlık, araştırma, yönetim, kalite geliştirme, işbirliği yapma ve iletişimi sağlama rollerini kapsamaktadır. Bir hemşire sadece hekimin orderını uygulayan kişi değildir, eğer hastasını iyi takip edemiyor, onunla gerekli iletişim kuramıyor, onun bakımına katkıda bulunamıyorsa hemşirelik bakımının önemi kalmamaktadır. Hemşirelik profesyonel bir meslektir ve bu bağlamda gerek Bakanlık bazında, gerek genel sekreterliğimizce gerekli adımlar atılmaktadır. Bu görev sevgi, saygı, merhamet, fedakârlık ve sabır ister. Yüreğimizi hastalarımıza açmalıyız. Hemşire arkadaşlarımın da tüm bu vasıfları taşıdığına gönülden inanarak, hepinizin Hemşireler Gününü kutluyorum. Ayrıca Genel Sekreterliğimizce düzenlemiş olduğumuz 1. Hemşirelik Sempozyumunun gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm çalışanlarıma, ev sahipliği ve destekleri için Denizli Devlet Hastanesi Yönetim Ekibine, aramızda bulunan Pamukkale Üniversitesinin değerli hocalarına teşekkür ediyor, meslek adına katkı sağlayacak bir paylaşım olmasını diliyorum” diye konuştu.
Denizli Vali Yardımcısı Ali Sözen ise sağlık alanında gösterilen ilerlemeye dikkat çekerek “hemşirelik haftası” dolayısıyla özverili çalışmalarından dolayı tüm hemşireleri tebrik etti. Vali Yardımcısı Sözen, sağlıkta hemşirelerin sorumluluklarının yüksek olduğunu ve hemşireliğin zor bir meslek olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Tüm hemşirelerimize öncelikle öz verili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Günün hangi saatinde olursa olsun büyük bir özveriyle, sevgiyle ve sabırla işlerini yapıyorlar. Bu gayretlerinden dolayı tüm hemşirelerimizi tebrik ederek, “hemşireler haftalarını” kutluyor, sağlıklı mutlu günler diliyorum” dedi.
İki oturum halinde gerçekleşen Sempozyumda “hemşirelikte güç ve otorite”, “Kamu Hastane Birliklerinde hemşirelik”, “yönetimde problem çözme”, “hemşirelikte kalite uygulamaları”, “hemşirelikte iyi uygulamalar”, “bası yaralarının önlenmesi”, “Evde Bakım Hizmetlerinde hemşirelik yaklaşımları” gibi konular üzerine sunumlar yapıldı. Oturum sonlarında ise sunum yapan katılımcılar ile hastalar tarafından dilek- şikâyet kutularına en çok teşekkür yazısı yazılan başarılı hemşirelere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgeleri verildi. Ayrıca Genel Sekreterlik tarafından yılın hemşiresi seçilen Denizli Devlet Hastanesi hemşiresi Ümmühan Sarıkaya’ya Genel Sekreter Op. Osman Acar tarafından plaket verildi.