13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sessiz Tehlikeye Karşı Harekete Geçin

DENİZLİ SAĞLIK (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.09.2025 - 16:50, Güncelleme: 15.09.2025 - 12:07 236 kez okundu.
 

13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sessiz Tehlikeye Karşı Harekete Geçin

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kutlu 13 Eylül Dünya Sepsis Günü hakkında açıklama yaptı.
PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kutlu açıklamasında şu bilgileri paylaştı: “Hastanelerde ölümün ilk sırada yer alan nedeni sepsistir. Yine Sepsis hastanelere tekrar yatış nedenleri arasında da birinci sırada yer almaktadır. Dünya genelinde yılda yaklaşık 50 milyon sepsis vakası gelişmekte ve bunların 11 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Sepsisten kurtulanların yarısı ise uzun süre fiziksel veya psikolojik sorunlara sahip olmaktadır.” Prof. Dr. Murat Kutlu: “Sepsis çoğu zaman zatürre, ishal ve idrar yolu enfeksiyonları gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır.” Prof. Dr. Murat Kutlu: “Sepsis tıbbi bir acil durumudur ve hastaların tedavisinde her saat önemlidir. Bu nedenle konuşmada bozulma, bilinç bozukluğu, üşüme titreme ile yükselen ateş, idrar çıkışının azalması, nefes darlığı, deride kızarıklık gibi sepsis belirtileri varlığında derhal tıbbi yardım alınması gereklidir. Sepsis, dünya çapında her beş ölümün birinden sorumlu olmasına rağmen, tehlikeli bir şekilde göz ardı edilmektedir. 13 Eylül Sepsis Günü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 2025 yılında hükümetleri, sağlık sistemlerini, medyayı ve toplumu sepsise karşı harekete geçmeye çağırmaktadır. Bunun için sepsis farkındalığının artırılması, sepsis gelişmesini önlemeye yatırım yapılması, sağlık çalışanlarının eğitilmesi ve erken tedavinin öncelikli hale getirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.  
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kutlu 13 Eylül Dünya Sepsis Günü hakkında açıklama yaptı.

PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kutlu açıklamasında şu bilgileri paylaştı: “Hastanelerde ölümün ilk sırada yer alan nedeni sepsistir. Yine Sepsis hastanelere tekrar yatış nedenleri arasında da birinci sırada yer almaktadır. Dünya genelinde yılda yaklaşık 50 milyon sepsis vakası gelişmekte ve bunların 11 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Sepsisten kurtulanların yarısı ise uzun süre fiziksel veya psikolojik sorunlara sahip olmaktadır.”

Prof. Dr. Murat Kutlu: “Sepsis çoğu zaman zatürre, ishal ve idrar yolu enfeksiyonları gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır.”

Prof. Dr. Murat Kutlu: “Sepsis tıbbi bir acil durumudur ve hastaların tedavisinde her saat önemlidir. Bu nedenle konuşmada bozulma, bilinç bozukluğu, üşüme titreme ile yükselen ateş, idrar çıkışının azalması, nefes darlığı, deride kızarıklık gibi sepsis belirtileri varlığında derhal tıbbi yardım alınması gereklidir. Sepsis, dünya çapında her beş ölümün birinden sorumlu olmasına rağmen, tehlikeli bir şekilde göz ardı edilmektedir. 13 Eylül Sepsis Günü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 2025 yılında hükümetleri, sağlık sistemlerini, medyayı ve toplumu sepsise karşı harekete geçmeye çağırmaktadır. Bunun için sepsis farkındalığının artırılması, sepsis gelişmesini önlemeye yatırım yapılması, sağlık çalışanlarının eğitilmesi ve erken tedavinin öncelikli hale getirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
su kaçağı tespiti fiyatları dini chat etanj armatür kuşadası escort antalya travesti çorlu escort çerkezköy escort çeşme escort kayseri escort konya escort gaziantep escort fethiye escort bodrum escort bets10 giriş