IŞIKLI GÖLÜ'NDE KURAKLIK TEHLİKESİ!

BÜYÜKŞEHİR BLD (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.07.2016 - 22:59, Güncelleme: 27.07.2016 - 23:38 3359+ kez okundu.
 

IŞIKLI GÖLÜ'NDE KURAKLIK TEHLİKESİ!

Ege Bölgesinin en büyük tatlı su göllerinden biri olan Işıklı gölünde kuraklık yaşanıyor.
Denizli'nin Çivril İlçesinde bulunan Işıklı gölü, yaz mevsiminde görülen yüksek sıcaklık ve beslendiği kaynaklardan aldığı suyun yetersiz gelmesi nedeniyle kuraklık tehditi altında. yeşilçivrilgazetesi.com'dan Bülent Çakır'ın bu gün yayınladığı bu haber şaşkınlık yarattı. Haberde yer alan fotoğrafta kısmen kurumuş halde görülen Işıklı Gölü risk altında. "ÇİFTÇİ UYARILMALI"  Işıklı gölünden sulama yapan Sağ Sahil Sulama Birliği, Sol Sahil Sulama Birliği, Çivril Belediyesi ve DSİ Çivril İşletme şefliği, gölün eski haline döndürülmesi için bir araya gelerek değerlendirme yaptı. Yapılan toplantıda göldeki suyun sadece doğal yaşam için kaldığı belirtildi, çiftçilerin suyu dikkatli kullanması konusunda ortak karar alındı. Yer altı kaynakları ile Işıklı Akgöz, Küfi çayı ve Dinardan gelen kollardan beslenen gölde aşırı buharlaşmanın olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda doğal kaynaklardan gelen su miktarınında azaldığı gözlemlendi.  650 BİN DEKAR ARAZİ SULANIYOR Nisan’da başlayan sulama sezonu ile yılda yaklaşık 650 bin dekar arazinin sulandığı Işıklı Göl'ünde bu sene kuraklık yaşanacağı ifade ediliyor. Kaynakların yetersiz ve havaların normalin üzerinde sıcak olması nedeniyle buharlaşmanın arttığı ve su miktarının artık tarımsal sulamada kullanmılmasının tehlikeli olduğu kaydedildi. Doğal yaşamın devam etmesi için göldeki su miktarının en az %26 olması gerektiğini söyleyen yetkililer aynı zamanda gölde yaşayan balık ve kuşlarında hayatta kalmaları için suyun bir an önce kontrol altına alınması gerektiği vurgulandı. Çivril Işıklı gölünden sağlanan sulama ile ürünlerini sulayan çiftçitileri zor günler bekliyor.  "ÇİVRİL HALKI DA DURUMA ŞAŞKIN" Işıklı gölü çevresinde yaşayan vatandaşlar ise gölde yaşanan kuraklığa ilk kez şahit olduklarını ifade ederken, Işıklı mahallesinde yaşayan Cevat Dinç, (87) Işıklı gölünün ilk defa kuruduğunu belirterek, "Ben gölün yapıldığı günden beri biliyorum. Yazları arazi sulaması yapıldığı için su miktarı biraz azalırdı ama ilk defa bu kadar kuruduğunu gördüm” dedi. Ahmet Erdoğan’da (76) “Işıklı’ya 50 yıl önce geldim Işıklı gölünün kuruyacağını hayal bile edemezdim 50 yıldır ilk defa gölü böyle gördüm” dedi. 16 takımdan 52 familyaya ait 217 tür olmak üzere 300 bine yakın kuş’un yaşadığı 101 kuş türünün de üreme alanı olarak kullandığı göl, Sazan ve turna türü balıklara da ev sahipliği yapıyor. İlerleyen günlerde göldeki su miktarının artmaması durumunda tarımsal sulama yapılabilmesi için doğal yaşam için ayrılan %26 lık su rezervinden bir kısmının kullanılmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Işıklı Gölü, 64 kilometrekarelik yüzey alanı ile Ege bölgesinin en büyük tatlı su gölü. Işıklı gölü sulama sezonun açılması ile kuraklık tehdidi altında. Tarımsal sulamanın en yoğun olduğu Temmuz ayında gölde 10 günlük su kaldığı belirtildi.  Kaynak: (ÇHA) - Yeşil Çivril Haber Editör: Bülent Çakır
Ege Bölgesinin en büyük tatlı su göllerinden biri olan Işıklı gölünde kuraklık yaşanıyor.

Denizli'nin Çivril İlçesinde bulunan Işıklı gölü, yaz mevsiminde görülen yüksek sıcaklık ve beslendiği kaynaklardan aldığı suyun yetersiz gelmesi nedeniyle kuraklık tehditi altında. yeşilçivrilgazetesi.com'dan Bülent Çakır'ın bu gün yayınladığı bu haber şaşkınlık yarattı. Haberde yer alan fotoğrafta kısmen kurumuş halde görülen Işıklı Gölü risk altında.

"ÇİFTÇİ UYARILMALI" 

Işıklı gölünden sulama yapan Sağ Sahil Sulama Birliği, Sol Sahil Sulama Birliği, Çivril Belediyesi ve DSİ Çivril İşletme şefliği, gölün eski haline döndürülmesi için bir araya gelerek değerlendirme yaptı. Yapılan toplantıda göldeki suyun sadece doğal yaşam için kaldığı belirtildi, çiftçilerin suyu dikkatli kullanması konusunda ortak karar alındı. Yer altı kaynakları ile Işıklı Akgöz, Küfi çayı ve Dinardan gelen kollardan beslenen gölde aşırı buharlaşmanın olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda doğal kaynaklardan gelen su miktarınında azaldığı gözlemlendi. 

650 BİN DEKAR ARAZİ SULANIYOR

Nisan’da başlayan sulama sezonu ile yılda yaklaşık 650 bin dekar arazinin sulandığı Işıklı Göl'ünde bu sene kuraklık yaşanacağı ifade ediliyor. Kaynakların yetersiz ve havaların normalin üzerinde sıcak olması nedeniyle buharlaşmanın arttığı ve su miktarının artık tarımsal sulamada kullanmılmasının tehlikeli olduğu kaydedildi. Doğal yaşamın devam etmesi için göldeki su miktarının en az %26 olması gerektiğini söyleyen yetkililer aynı zamanda gölde yaşayan balık ve kuşlarında hayatta kalmaları için suyun bir an önce kontrol altına alınması gerektiği vurgulandı. Çivril Işıklı gölünden sağlanan sulama ile ürünlerini sulayan çiftçitileri zor günler bekliyor. 

"ÇİVRİL HALKI DA DURUMA ŞAŞKIN"

Işıklı gölü çevresinde yaşayan vatandaşlar ise gölde yaşanan kuraklığa ilk kez şahit olduklarını ifade ederken, Işıklı mahallesinde yaşayan Cevat Dinç, (87) Işıklı gölünün ilk defa kuruduğunu belirterek, "Ben gölün yapıldığı günden beri biliyorum. Yazları arazi sulaması yapıldığı için su miktarı biraz azalırdı ama ilk defa bu kadar kuruduğunu gördüm” dedi.

Ahmet Erdoğan’da (76) “Işıklı’ya 50 yıl önce geldim Işıklı gölünün kuruyacağını hayal bile edemezdim 50 yıldır ilk defa gölü böyle gördüm” dedi. 16 takımdan 52 familyaya ait 217 tür olmak üzere 300 bine yakın kuş’un yaşadığı 101 kuş türünün de üreme alanı olarak kullandığı göl, Sazan ve turna türü balıklara da ev sahipliği yapıyor. İlerleyen günlerde göldeki su miktarının artmaması durumunda tarımsal sulama yapılabilmesi için doğal yaşam için ayrılan %26 lık su rezervinden bir kısmının kullanılmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Işıklı Gölü, 64 kilometrekarelik yüzey alanı ile Ege bölgesinin en büyük tatlı su gölü. Işıklı gölü sulama sezonun açılması ile kuraklık tehdidi altında. Tarımsal sulamanın en yoğun olduğu Temmuz ayında gölde 10 günlük su kaldığı belirtildi. 

Kaynak: (ÇHA) - Yeşil Çivril Haber Editör: Bülent Çakır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.