TÜR EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI 2017

DENİZLİ GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.11.2017 - 08:54, Güncelleme: 03.11.2017 - 08:54 3311+ kez okundu.
 

TÜR EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI 2017

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, V. Bölge Müdürlüğü, Denizli Şube Müdürlüğü tarafından ‘Tür Eylem Planı Çalıştayı 2017’ Şiir Otel’de yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Denizli ilinin biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesinin tamamlanması ile Denizli Nakılı ve Testiotu türlerinin nesillerinin tehlike altında olduğuna değinirken, tür eylem planın oluşturulması için, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamları ile müzakereler yapılarak çalışmalara devam edildiğinin bilgisini verdi. Prof. Dr. Kılınçarslan, ‘ Bu eylem planının ana gayesi, nesli tehlike altında olan Denizli Nakılı ve Testiotu popülâsyonlarını korumayı, artırmayı ve kendi kendilerini sürdürebilir seviyelere çıkartabilmesi için sonuç odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir yol haritası belirlemektedir’ şeklinde konuştu. Bu planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Kılınçarslan, Tür Eylem Planı Çalıştayı’nın hayırlara vesile olmasını diledi. Açılış konuşmalarından sonra, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Biyoloji-Botanik Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Çiçek Denizli Nakılı ve Testiotu Tür Eylem Planı hakkında yaptığı çalışmasının sunumu gerçekleştirdi. Denizli ili çevresinde endemik bitki türleri üzerine yaptığı bilimsel çalışmaları davetlilerle paylaşan Doç. Dr. Çiçek, Türkiye’de sadece Denizli’nin ‘Çamlık Ormanı’ ile Çakıroluk Tepesi arasındaki kalker kayalar üzerinde doğal olarak yetişen Denizli Nakılı bitkisi ile Denizli ve Antalya illerinde lokal yayılışa sahip olan yine Denizli’nin Çakıroluk Tepesi’nde kalker kaya yamaçlarında yetişen Testiotu bitki türlerinin nesillerinin tehlike altında olduğunu vurguladı. Çalışmalar sonucunda Doç. Dr. Çiçek, bu bitki türlerinin varlıklarının devam ettirebilmeleri için belirledikleri hedefleri çalıştayda katılımcılara sundu. Doç. Dr. Çiçek, hedefler arasında bu bitki türlerinin yaşam alanlarının korunması, bu türlerin yerel ve ulusal anlamda tanıtılması, bu türler ile ilgili bilgi boşluklarının doldurulması, Tür Eylem Planı uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi olarak sıraladı. Sunumun ardından katılımcılar, endemik bitki türlerinin fotoğraflarının olduğu sergiyi gezdi.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, V. Bölge Müdürlüğü, Denizli Şube Müdürlüğü tarafından ‘Tür Eylem Planı Çalıştayı 2017’ Şiir Otel’de yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Denizli ilinin biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesinin tamamlanması ile Denizli Nakılı ve Testiotu türlerinin nesillerinin tehlike altında olduğuna değinirken, tür eylem planın oluşturulması için, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamları ile müzakereler yapılarak çalışmalara devam edildiğinin bilgisini verdi. Prof. Dr. Kılınçarslan, ‘ Bu eylem planının ana gayesi, nesli tehlike altında olan Denizli Nakılı ve Testiotu popülâsyonlarını korumayı, artırmayı ve kendi kendilerini sürdürebilir seviyelere çıkartabilmesi için sonuç odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir yol haritası belirlemektedir’ şeklinde konuştu. Bu planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Kılınçarslan, Tür Eylem Planı Çalıştayı’nın hayırlara vesile olmasını diledi.

Açılış konuşmalarından sonra, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Biyoloji-Botanik Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Çiçek Denizli Nakılı ve Testiotu Tür Eylem Planı hakkında yaptığı çalışmasının sunumu gerçekleştirdi. Denizli ili çevresinde endemik bitki türleri üzerine yaptığı bilimsel çalışmaları davetlilerle paylaşan Doç. Dr. Çiçek, Türkiye’de sadece Denizli’nin ‘Çamlık Ormanı’ ile Çakıroluk Tepesi arasındaki kalker kayalar üzerinde doğal olarak yetişen Denizli Nakılı bitkisi ile Denizli ve Antalya illerinde lokal yayılışa sahip olan yine Denizli’nin Çakıroluk Tepesi’nde kalker kaya yamaçlarında yetişen Testiotu bitki türlerinin nesillerinin tehlike altında olduğunu vurguladı. Çalışmalar sonucunda Doç. Dr. Çiçek, bu bitki türlerinin varlıklarının devam ettirebilmeleri

için belirledikleri hedefleri çalıştayda katılımcılara sundu. Doç. Dr. Çiçek, hedefler arasında bu bitki türlerinin yaşam alanlarının korunması, bu türlerin yerel ve ulusal anlamda tanıtılması, bu türler ile ilgili bilgi boşluklarının doldurulması, Tür Eylem Planı uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi olarak sıraladı.

Sunumun ardından katılımcılar, endemik bitki türlerinin fotoğraflarının olduğu sergiyi gezdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.