Eklem Ağrısı Olanlar Kışa Dikkat!

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.11.2015 - 14:10, Güncelleme: 02.11.2015 - 14:23 4225+ kez okundu.
 

Eklem Ağrısı Olanlar Kışa Dikkat!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uz. Dr. Mehmet Birol Ilgın artrozların (kireçlenme – eklem sıvı azalması) yaşın ilerlemesine bağlı olarak eklem yüzeylerinin fonksiyonunu kaybetmesiyle ortaya çıktığını ve ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.
Halk arasında eklem kireçlenmesi, sıvı azalması olarak nitelendirilen artozların vücudumuzdaki her eklemi tutabileceği gibi sıklıkla diz ve kalça eklemi çevresinde görüldüğünü anlatan Uz. Dr. Mehmet Birol Ilgın; “ Kemiklerimizi birbirine bağlayan eklemlerde karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan, ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Zamanla bu parlak ve düzgün yüzeyli eklem kıkırdağı aşınır ve dökülerek altındaki kemik ortaya çıkar” dedi. Mehmet Birol Ilgın hastalığın belirtilerini de şu şekilde açıkladı: “ Artroz hastalığının en önemli belirtisi ağrıdır. İlk başlarda hareket esnasında artan ağrı dinlendikten sonra geçerken, hastalık ilerledikçe ağrılar kalıcı hale gelir. Eklemde, şekil bozuklukları, şişlik ve kemik çıkıntıları görülür. Kemiklerin birbirine sürtmesinden dolayı eklem bölgesinde kıtırtı şeklinde sesler duyulabilir. Özellikle hareket başlangıcında ağrı ve eklemde oluşan sertlik şiddetlidir. Aynı hareketin tekrar edilmesiyle birlikte ağrıda azalma olur. Kışın soğuk ve yağışlı havalarda ağrı daha da artar” dedi. Risk Faktörleri Nelerdir? Artroz gelişiminde en önemli faktörlerin arasında genetik yatkınlık, yaşam şartları, aşırı kilo ve çeşitli romatizmal rahatsızlıklar geldiğini aktaran Mehmet Birol Ilgın risk faktörlerini şu şekilde açıkladı: “ Artroz genellikle 45 yaşından sonra başlar. Özellikle diz ve el eklemlerini daha çok kullanan kadınlarda daha sık görülür. Birçok insanda artozların görülmesinin en önemli sebebi aşırı şişmanlıktır. Şişmanlık nedeniyle ekleme aşırı yük binmesi hastalığın ağır geçmesine sebep olur ve tedavi bu hastalarda zorlaşır. Yine doğuştan bazı eklem hastalığı olanlar, eklem bölgesinden ameliyat geçirenler, normalden fazla fiziksel egzersize maruz kalanlarda özellikle sporcularda da artroz görülme orana yüksektir” dedi. Artozların erken dönemde kilo kontrolü, aktivite modifikasyonu, eklem çevresi kas ve bağların güçlendirilmesi ile eklem için enjeksiyon ve diğer medikal tedavilerle ilerleyişinin yavaşlatılabileceğini söyleyen Mehmet Ilgın birçok hastanın ileri evrelerde hastanelere başvurduğunu fakat bu hastalar için ameliyat dışı tedavinin başarısız olacağını vurguladı ve hastaların neler yapması gerektiğine değindi. Ilgın: “Artozlu eklemi aşırı zorlamak ağrıyı arttıracaktır. Bu yüzden koşma, sıçrama, atlama gerektiren sporlar bırakılıp, yüzme, yürüyüş gibi sporlar tercih edilmelidir. Obezite hastalığın en önemli risk faktörü olduğu için kilo verme yöntemi seçilmelidir. Uygun egzersizlerle kasları güçlendirmek, yürürken baston kullanmak hasarlı eklemin yükünü azalttığı için faydalıdır. Yumuşak tabanlı ayakkabılar, basit dizlik ve bileklik gibi cihazlarda hastaların rahatlamasını sağlar. Günlük namaz kılabilmek, tuvalete gidebilmek gibi basit aktivitelerini yapamaz duruma gelmiş artroz hastalara protez uygulanmaktadır. Uygulanan protezler hastanın yaşam konforunu arttırmaktadır” dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uz. Dr. Mehmet Birol Ilgın artrozların (kireçlenme – eklem sıvı azalması) yaşın ilerlemesine bağlı olarak eklem yüzeylerinin fonksiyonunu kaybetmesiyle ortaya çıktığını ve ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

Halk arasında eklem kireçlenmesi, sıvı azalması olarak nitelendirilen artozların vücudumuzdaki her eklemi tutabileceği gibi sıklıkla diz ve kalça eklemi çevresinde görüldüğünü anlatan Uz. Dr. Mehmet Birol Ilgın; “ Kemiklerimizi birbirine bağlayan eklemlerde karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan, ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Zamanla bu parlak ve düzgün yüzeyli eklem kıkırdağı aşınır ve dökülerek altındaki kemik ortaya çıkar” dedi. Mehmet Birol Ilgın hastalığın belirtilerini de şu şekilde açıkladı: “ Artroz hastalığının en önemli belirtisi ağrıdır. İlk başlarda hareket esnasında artan ağrı dinlendikten sonra geçerken, hastalık ilerledikçe ağrılar kalıcı hale gelir. Eklemde, şekil bozuklukları, şişlik ve kemik çıkıntıları görülür. Kemiklerin birbirine sürtmesinden dolayı eklem bölgesinde kıtırtı şeklinde sesler duyulabilir. Özellikle hareket başlangıcında ağrı ve eklemde oluşan sertlik şiddetlidir. Aynı hareketin tekrar edilmesiyle birlikte ağrıda azalma olur. Kışın soğuk ve yağışlı havalarda ağrı daha da artar” dedi.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Artroz gelişiminde en önemli faktörlerin arasında genetik yatkınlık, yaşam şartları, aşırı kilo ve çeşitli romatizmal rahatsızlıklar geldiğini aktaran Mehmet Birol Ilgın risk faktörlerini şu şekilde açıkladı: “ Artroz genellikle 45 yaşından sonra başlar. Özellikle diz ve el eklemlerini daha çok kullanan kadınlarda daha sık görülür. Birçok insanda artozların görülmesinin en önemli sebebi aşırı şişmanlıktır. Şişmanlık nedeniyle ekleme aşırı yük binmesi hastalığın ağır geçmesine sebep olur ve tedavi bu hastalarda zorlaşır. Yine doğuştan bazı eklem hastalığı olanlar, eklem bölgesinden ameliyat geçirenler, normalden fazla fiziksel egzersize maruz kalanlarda özellikle sporcularda da artroz görülme orana yüksektir” dedi.

Artozların erken dönemde kilo kontrolü, aktivite modifikasyonu, eklem çevresi kas ve bağların güçlendirilmesi ile eklem için enjeksiyon ve diğer medikal tedavilerle ilerleyişinin yavaşlatılabileceğini söyleyen Mehmet Ilgın birçok hastanın ileri evrelerde hastanelere başvurduğunu fakat bu hastalar için ameliyat dışı tedavinin başarısız olacağını vurguladı ve hastaların neler yapması gerektiğine değindi. Ilgın: “Artozlu eklemi aşırı zorlamak ağrıyı arttıracaktır. Bu yüzden koşma, sıçrama, atlama gerektiren sporlar bırakılıp, yüzme, yürüyüş gibi sporlar tercih edilmelidir. Obezite hastalığın en önemli risk faktörü olduğu için kilo verme yöntemi seçilmelidir. Uygun egzersizlerle kasları güçlendirmek, yürürken baston kullanmak hasarlı eklemin yükünü azalttığı için faydalıdır. Yumuşak tabanlı ayakkabılar, basit dizlik ve bileklik gibi cihazlarda hastaların rahatlamasını sağlar. Günlük namaz kılabilmek, tuvalete gidebilmek gibi basit aktivitelerini yapamaz duruma gelmiş artroz hastalara protez uygulanmaktadır. Uygulanan protezler hastanın yaşam konforunu arttırmaktadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.