ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ!

BÜYÜKŞEHİR BLD (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.05.2017 - 14:01, Güncelleme: 24.05.2017 - 14:01 3217+ kez okundu.
 

ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ!

Kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkan çiftçiler, hasat zamanı gelmesi nedeniyle şimdi ellerini şükür için açtı
Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağışın düştüğü Denizli’de Mayıs ayı itibariyle de 40 kilogram yağış alındı. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, yağışların barajlara ve ekili alanlara olumlu etkisinin olduğunu ancak devam etmesi durumunda hasadına başlanacak buğday gibi hububatların ve meyve ağaçlarının zarar göreceğini belirtti. Yağmurlu ve bulutlu havanın Meteoroloji verilerine göre bu haftada devam edeceğinin öngörüldüğünü belirten Gemici, “İklim değişikliği nedeniyle çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Yağışlar kış dönemi ve Mart-Nisan gibi yağdığında sorun yok. Ancak bundan sonra ürünlerin güneşe de ihtiyacı var. Mayıs ayanın sonlarına gelmemize rağmen Denizli’de yağışlı ve bulutlu hava devam ediyor. Böyle olursa çiftçi şükür ve yeter duasına çıkmaya başlayacak. Yağışlı ve bulutlu havanın dağılıp güneşin açması için Allah’a dua ediyoruz” dedi. Denizli’de son yıllarda yaşanan kuraklık barajların doluluk oranlarını düşürdü. Kış döneminde istenilen yağışlar olsa da sulama döneminde barajlar yeterli suyu tutamadı. Tarımsal üretimde önemli bir aktör olan Denizli’de çiftçiler, ilçe ilçe, mahalle mahalle yağmur duasına çıkarak, rahmet yağması için ellerini açtı. Şubat ve Mart aylarında yeterli yağmurun düşmediği Denizli’de Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağış düştü. Mayıs ayında ise 40 kilograma ulaştı. Çiftçinin duası kabul olurken, toprak yağmurla suya doydu. Ancak yağmurlu ve bulutlu havanın hububatta hasat dönemine girilirken devam etmesi ve hasadı yapılan ve gelişimini sürdüren birçok meyve içinde tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. “Şükür duasına çıkacağız” Yaşanan durumun iklim değişikliğini bir sonucu olduğunu ve vahim bir tabloya neden olabileceğini belirten Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, üreticinin “Şükür ve Yeter Duası” için meydana çıkacağını vurgulayıp şunları söyledi, “İklim değişikliğini bölgemiz çok net yaşıyor. Beklentimiz olan Ocak, Şubat ve Mart’ta yeterli yağış olmaması nedeniyle Denizli’nin her köşesinde çiftçimiz yağmur duasına çıkmıştı. Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Denizli’de, Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağış alındı. Allah rahmetini kesmedi Mayıs ayında da yağışlarımız iyi gitti. Toprağımız suya doydu. Denizli’de kıraç alanla, sulak alan arasında bir fark bu yıl kalmadı. Hatta birkaç sulama dönemi barajlardan kullanılmadan yağan yağmurlarla çözüldü. Ancak Mayıs ayının bu son günlerinde de yağışlı ve bulutlu hava ilimizde hakim. Bu durum hasat dönemi gelen ekin gibi hububat arazileri için tehlikeli hal aldı. Ayrıca hasadına başlanacak meyveler ile ağaçta gelişimini sürdüren meyveler için de sıkıntı doğdu. Çünkü su kadar güneşe de ihtiyaçları var. Bu durum yaşadığımız iklim değişikliği sıkıntısının bariz göstergesi. Yağışlar durmaz ise, tarımsal üretimde çok ciddi kayıplar yaşayabiliriz. Şimdi  çiftçi şükür ve yeter duasına çıkmaya başlayacak. Yağışlı ve bulutlu havanın dağılıp güneşin açması için Allah’a dua ediyoruz” diye konuştu.    
Kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkan çiftçiler, hasat zamanı gelmesi nedeniyle şimdi ellerini şükür için açtı

Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağışın düştüğü Denizli’de Mayıs ayı itibariyle de 40 kilogram yağış alındı. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, yağışların barajlara ve ekili alanlara olumlu etkisinin olduğunu ancak devam etmesi durumunda hasadına başlanacak buğday gibi hububatların ve meyve ağaçlarının zarar göreceğini belirtti.

Yağmurlu ve bulutlu havanın Meteoroloji verilerine göre bu haftada devam edeceğinin öngörüldüğünü belirten Gemici, “İklim değişikliği nedeniyle çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Yağışlar kış dönemi ve Mart-Nisan gibi yağdığında sorun yok. Ancak bundan sonra ürünlerin güneşe de ihtiyacı var. Mayıs ayanın sonlarına gelmemize rağmen Denizli’de yağışlı ve bulutlu hava devam ediyor. Böyle olursa çiftçi şükür ve yeter duasına çıkmaya başlayacak. Yağışlı ve bulutlu havanın dağılıp güneşin açması için Allah’a dua ediyoruz” dedi.

Denizli’de son yıllarda yaşanan kuraklık barajların doluluk oranlarını düşürdü. Kış döneminde istenilen yağışlar olsa da sulama döneminde barajlar yeterli suyu tutamadı. Tarımsal üretimde önemli bir aktör olan Denizli’de çiftçiler, ilçe ilçe, mahalle mahalle yağmur duasına çıkarak, rahmet yağması için ellerini açtı. Şubat ve Mart aylarında yeterli yağmurun düşmediği Denizli’de Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağış düştü. Mayıs ayında ise 40 kilograma ulaştı. Çiftçinin duası kabul olurken, toprak yağmurla suya doydu. Ancak yağmurlu ve bulutlu havanın hububatta hasat dönemine girilirken devam etmesi ve hasadı yapılan ve gelişimini sürdüren birçok meyve içinde tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.

“Şükür duasına çıkacağız”

Yaşanan durumun iklim değişikliğini bir sonucu olduğunu ve vahim bir tabloya neden olabileceğini belirten Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, üreticinin “Şükür ve Yeter Duası” için meydana çıkacağını vurgulayıp şunları söyledi, “İklim değişikliğini bölgemiz çok net yaşıyor. Beklentimiz olan Ocak, Şubat ve Mart’ta yeterli yağış olmaması nedeniyle Denizli’nin her köşesinde çiftçimiz yağmur duasına çıkmıştı. Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Denizli’de, Nisan ayında metrekareye 57 kilogram yağış alındı. Allah rahmetini kesmedi Mayıs ayında da yağışlarımız iyi gitti. Toprağımız suya doydu. Denizli’de kıraç alanla, sulak alan arasında bir fark bu yıl kalmadı. Hatta birkaç sulama dönemi barajlardan kullanılmadan yağan yağmurlarla çözüldü. Ancak Mayıs ayının bu son günlerinde de yağışlı ve bulutlu hava ilimizde hakim. Bu durum hasat dönemi gelen ekin gibi hububat arazileri için tehlikeli hal aldı. Ayrıca hasadına başlanacak meyveler ile ağaçta gelişimini sürdüren meyveler için de sıkıntı doğdu. Çünkü su kadar güneşe de ihtiyaçları var. Bu durum yaşadığımız iklim değişikliği sıkıntısının bariz göstergesi. Yağışlar durmaz ise, tarımsal üretimde çok ciddi kayıplar yaşayabiliriz. Şimdi  çiftçi şükür ve yeter duasına çıkmaya başlayacak. Yağışlı ve bulutlu havanın dağılıp güneşin açması için Allah’a dua ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.