Bu belirtiler varsa sağlık kuruluşlarına başvurun!

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.11.2015 - 10:31, Güncelleme: 14.11.2015 - 10:31 2995+ kez okundu.
 

Bu belirtiler varsa sağlık kuruluşlarına başvurun!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık diyabetin vücudun yeterli insülin üretememesi veya üretilen insülinin etkinliğinin azalması sonucu, kan şeker yüksekliği ile seyreden kronik metabolik bir hastalık olduğunu açıkladı. Çocuklarda en sık insülin eklikliğine bağlı olarak Tip 1 diyabetin görüldüğünü anlatan Altıncık ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin 500 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konduğunu söyledi. Diyabetin bulgularını çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu ve kilo kaybı olarak açıklayan Selda Ayça Altıncık; “Bu şikâyetleri olan çocukların mutlaka en yakın sağlık kuruluşunda kan şekeri ölçtürmesi önerilir. Diyabet tanısı, rastgele bakılan kan şekerinin 200 mg/dl üzerinde saptanması ile konulur. Erken tanı ile hastanın hayati tehlikesi olan diyabet komasına girmesi (şeker koması) engellenebilir. Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin kullanılır. Tedavinin amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak ve hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonları ( göz, böbrek, sinir sisteminde oluşabilecek bozukluklar) önlemektir. Diyabette dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite en az insülin tedavisi kadar önemlidir” dedi. Diyabet tanısı konan çocukların hastalıklarını inkar ettiğini ancak bu durumun doğal olduğunu belirten Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık şöyle devam etti: “Yaşam boyu sürecek bir hastalık olan diyabet tanısı almak çocuk ve ailede, hastalığı inkâr etme, öfke, depresyon, korku ve kaygı gibi psikolojik tepkilere yol açabilir ancak bu durum doğaldır. Hastalığa uyum süreci atlatıldıktan sonra psikolojik tepkiler de azalır. Çocuğun hastalığını arkadaşları ile paylaşması, hastalık hakkında bilgi düzeyini arttırması, diğer diyabet tanılı çocuklarla sosyal paylaşımları bu tepkiler ile baş etmeyi kolaylaştırır” dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık diyabetin vücudun yeterli insülin üretememesi veya üretilen insülinin etkinliğinin azalması sonucu, kan şeker yüksekliği ile seyreden kronik metabolik bir hastalık olduğunu açıkladı. Çocuklarda en sık insülin eklikliğine bağlı olarak Tip 1 diyabetin görüldüğünü anlatan Altıncık ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin 500 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konduğunu söyledi.

Diyabetin bulgularını çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu ve kilo kaybı olarak açıklayan Selda Ayça Altıncık; “Bu şikâyetleri olan çocukların mutlaka en yakın sağlık kuruluşunda kan şekeri ölçtürmesi önerilir. Diyabet tanısı, rastgele bakılan kan şekerinin 200 mg/dl üzerinde saptanması ile konulur. Erken tanı ile hastanın hayati tehlikesi olan diyabet komasına girmesi (şeker koması) engellenebilir. Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin kullanılır. Tedavinin amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak ve hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonları ( göz, böbrek, sinir sisteminde oluşabilecek bozukluklar) önlemektir. Diyabette dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite en az insülin tedavisi kadar önemlidir” dedi.

Diyabet tanısı konan çocukların hastalıklarını inkar ettiğini ancak bu durumun doğal olduğunu belirten Çocuk Endokrinoloji Uz. Dr. Selda Ayça Altıncık şöyle devam etti: “Yaşam boyu sürecek bir hastalık olan diyabet tanısı almak çocuk ve ailede, hastalığı inkâr etme, öfke, depresyon, korku ve kaygı gibi psikolojik tepkilere yol açabilir ancak bu durum doğaldır. Hastalığa uyum süreci atlatıldıktan sonra psikolojik tepkiler de azalır. Çocuğun hastalığını arkadaşları ile paylaşması, hastalık hakkında bilgi düzeyini arttırması, diğer diyabet tanılı çocuklarla sosyal paylaşımları bu tepkiler ile baş etmeyi kolaylaştırır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.