Ara tatilde bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat

DENİZLİ GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.01.2024 - 13:53, Güncelleme: 19.01.2024 - 10:02 2450+ kez okundu.
 

Ara tatilde bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat

Ara tatilde bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat
Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle çocukların bilgisayar başında daha çok zaman harcadığını belirten Denizli Özel Egekent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Çıplak, Z kuşağının bilgisayar, akıllı telefon ve diğer dijital cihazları kullanırken kuru, tahriş olmuş, göz ağrısı, bulanık görme, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı gibi şikayetler yaşadığını açıkladı.Ara tatilde yaşanabilecek bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat çeken Op. Dr. İbrahim Çıplak, “Ekran ve bilgisayar göz yorgunluğu sendromu, gözlerimizin ve beynimizin bilgisayar ekranındaki karakterlere, kağıt üzerindeki karakterlere kıyasla farklı tepki vermesinden kaynaklanır, gözlerimiz, sınırları iyi bir şekilde belirlenmiş kağıt üzerindeki materyale odaklanma konusunda çok az sorun yaşar, ancak bilgisayar ekranındaki karakterler aynı kontrast ve netlik derecesine sahip değildir.” dedi.Çocuklar arasında artan ekran başında geçirilen zamanın uzağı görememenin (miyopluk) gelişmesi ve ilerlemesi açısından önemli bir risk olduğunu kaydeden Uzman Dr. İbrahim Çıplak “Çocuklarda günde 2 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi oluşturabilir. Ekranın üst kenarı, göz hizasında ya da biraz altında olması gerektiği, göz sağlığının korunabilmesi için, ekran-göz uzaklığı 45-60 santim olması ve yarıyıl tatilinde çocukların olabildiğince ekrandan uzak kalarak dinlenmelerini” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Ara tatilde bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat
Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle çocukların bilgisayar başında daha çok zaman harcadığını belirten Denizli Özel Egekent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Çıplak, Z kuşağının bilgisayar, akıllı telefon ve diğer dijital cihazları kullanırken kuru, tahriş olmuş, göz ağrısı, bulanık görme, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı gibi şikayetler yaşadığını açıkladı.

Ara tatilde yaşanabilecek bilgisayar ve ekran göz yorgunluğu sendromuna dikkat çeken Op. Dr. İbrahim Çıplak, “Ekran ve bilgisayar göz yorgunluğu sendromu, gözlerimizin ve beynimizin bilgisayar ekranındaki karakterlere, kağıt üzerindeki karakterlere kıyasla farklı tepki vermesinden kaynaklanır, gözlerimiz, sınırları iyi bir şekilde belirlenmiş kağıt üzerindeki materyale odaklanma konusunda çok az sorun yaşar, ancak bilgisayar ekranındaki karakterler aynı kontrast ve netlik derecesine sahip değildir.” dedi.

Çocuklar arasında artan ekran başında geçirilen zamanın uzağı görememenin (miyopluk) gelişmesi ve ilerlemesi açısından önemli bir risk olduğunu kaydeden Uzman Dr. İbrahim Çıplak “Çocuklarda günde 2 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi oluşturabilir. Ekranın üst kenarı, göz hizasında ya da biraz altında olması gerektiği, göz sağlığının korunabilmesi için, ekran-göz uzaklığı 45-60 santim olması ve yarıyıl tatilinde çocukların olabildiğince ekrandan uzak kalarak dinlenmelerini” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.