PAZAR GÜNÜ AÇIK OLAN NÖBETCİ NOTER BELLİ OLDU

DENİZLİ GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.04.2019 - 15:38, Güncelleme: 06.04.2019 - 16:13 4349+ kez okundu.
 

PAZAR GÜNÜ AÇIK OLAN NÖBETCİ NOTER BELLİ OLDU

Noterlerin hafta sonları da hizmet vermesine yönelik uygulama hayata geçirildi. Denizli'nin bu pazar açık olacak ilk nöbetçi noteri belli oldu.
Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin nöbetçi noterlik uygulaması başladı. Nöbetçi noter uygulaması nedir? 2019 Nöbetçi noter listesi, nerelerde var? Vatandaşlar 6 Nisan 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçilecek olan nöbetçi noter listesini sorgulamaya başladı. Hafta sonu noterde işi olanlar İstanbul, Ankara ve İzmir ve Denizli'de nöbetçi noter aramasına başladı bile. Adalet Bakanı Gül çok kısa bir süre içerisinde vatandaşa katkısı için nöbetçi noter uygulamasını geçileceğini duyurdu ve uygulamayla ilgili olarak ilk etapta nasıl ilerleyeceği noktasında da bilgi verdi. Noterliklerde bütün işlemlerin yapılması sağlanacak. Türkiye Noterler Birliği, internet (tnb.org.tr) üzerinden nöbet tutacak noterlikleri ilan edecek.Lisetede bugün yer alan ve pazar günü  Denizli'de açık olacak olan  Nöbetci Noter Bayramyeri 2. Noter oldu.  NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASI NEDİR? Türkiye Noterler Birliği'nin merkez binası Ankara, Söğütözü’nde bulunmaktadır. Bütün noterler, bu birliğin üyesidirler. Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yedi üyeden oluşmaktadır. Dört yıllık bir dönem için Türkiye Noterler Birliği Kongresince görevlendirilir. Kurulun dört asil dört de yedek üyesi vardır. Noterler, şahısların haklarının korunması amacı ile çalışırlar. Bu hakların güvence altına alınması amacı ile mevcut anlaşmazlıkları ortadan kaldırırken, bunları sonuçlandıran ve yapılan işlemler sonrası hukuki belge düzenleyen kişilerdir. Noterlerin yaptıkları pek çok işlem bulunmaktadır. Asliye ve Sulh Hukuk Mahkemelerinin bulunduğu alanlarda kendilerine rastlamak mümkündür. Hukuk Fakültesi’ ni bitirdikten sonra noterlik stajını tamamlayanlar göreve başlayabilir. İşte bu vazifede bulunan kişilere günlük hayatımızda pek çok konuda ihtiyaç duyuyoruz. Noterlerin bildiğimiz tek vazifesi alım satım işleri için satış sözleşmesi hazırlamak. Oysa ki geniş bir görev alanları bulunmaktadır. Yasalar gereği tescil işlemi gereken evrakları tescil ederken, ihtar çekebilir, ihbarname ya da proteste gönderebilirler. Gayrimenkul ve taşıtlar için satış sözleşmeleri imzalayabilirler. Kanunlara uygun bir şekilde hazırlanmış olan belgelerin onaylanmasını sağlarlar. Bu işlemi imza ya da mühür yöntemlerini kullanarak yaparlar. Bir işlemi yapması gereken makam kanunlarca düzenlenmemiş ise, bu işlemleri düzenlerler. Ayrıca yine kanun kapsamında bir işlemi yapılması için bir kurum ya da şahıs belirtilmemişse bu işlemleri Noterlik Kanunu hükümleri gereği gerçekleştirirler. Bu görevler için belirlenmiş olan mesai saatleri bulunmaktaydı. Noterler 09:00 – 12:30 ve 13:30 ile 17:00 saatleri arasında hafta içi 5 gün çalışıyordu. Yapılan düzenleme ile birlikte artık karşımıza nöbetçi noterler çıkacak. Noterlerin çalışma saatleri esnetilerek bu işlemleri hafta sonları da yapmalarına imkan tanınacaktır. Adımı Değiştirmek İstiyorum 2019 Kanunu ve Maliyeti isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz. İsminden memnun olmayanlar yazacakları bir dilekçe ile dava açabilirler.
Noterlerin hafta sonları da hizmet vermesine yönelik uygulama hayata geçirildi. Denizli'nin bu pazar açık olacak ilk nöbetçi noteri belli oldu.

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin nöbetçi noterlik uygulaması başladı. Nöbetçi noter uygulaması nedir? 2019 Nöbetçi noter listesi, nerelerde var? Vatandaşlar 6 Nisan 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçilecek olan nöbetçi noter listesini sorgulamaya başladı. Hafta sonu noterde işi olanlar İstanbul, Ankara ve İzmir ve Denizli'de nöbetçi noter aramasına başladı bile. Adalet Bakanı Gül çok kısa bir süre içerisinde vatandaşa katkısı için nöbetçi noter uygulamasını geçileceğini duyurdu ve uygulamayla ilgili olarak ilk etapta nasıl ilerleyeceği noktasında da bilgi verdi. Noterliklerde bütün işlemlerin yapılması sağlanacak. Türkiye Noterler Birliği, internet (tnb.org.tr) üzerinden nöbet tutacak noterlikleri ilan edecek.Lisetede bugün yer alan ve pazar günü  Denizli'de açık olacak olan  Nöbetci Noter Bayramyeri 2. Noter oldu. 

NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASI NEDİR?

Türkiye Noterler Birliği'nin merkez binası Ankara, Söğütözü’nde bulunmaktadır. Bütün noterler, bu birliğin üyesidirler. Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yedi üyeden oluşmaktadır. Dört yıllık bir dönem için Türkiye Noterler Birliği Kongresince görevlendirilir. Kurulun dört asil dört de yedek üyesi vardır.

Noterler, şahısların haklarının korunması amacı ile çalışırlar. Bu hakların güvence altına alınması amacı ile mevcut anlaşmazlıkları ortadan kaldırırken, bunları sonuçlandıran ve yapılan işlemler sonrası hukuki belge düzenleyen kişilerdir. Noterlerin yaptıkları pek çok işlem bulunmaktadır. Asliye ve Sulh Hukuk Mahkemelerinin bulunduğu alanlarda kendilerine rastlamak mümkündür. Hukuk Fakültesi’ ni bitirdikten sonra noterlik stajını tamamlayanlar göreve başlayabilir.

İşte bu vazifede bulunan kişilere günlük hayatımızda pek çok konuda ihtiyaç duyuyoruz. Noterlerin bildiğimiz tek vazifesi alım satım işleri için satış sözleşmesi hazırlamak. Oysa ki geniş bir görev alanları bulunmaktadır. Yasalar gereği tescil işlemi gereken evrakları tescil ederken, ihtar çekebilir, ihbarname ya da proteste gönderebilirler. Gayrimenkul ve taşıtlar için satış sözleşmeleri imzalayabilirler. Kanunlara uygun bir şekilde hazırlanmış olan belgelerin onaylanmasını sağlarlar. Bu işlemi imza ya da mühür yöntemlerini kullanarak yaparlar.

Bir işlemi yapması gereken makam kanunlarca düzenlenmemiş ise, bu işlemleri düzenlerler. Ayrıca yine kanun kapsamında bir işlemi yapılması için bir kurum ya da şahıs belirtilmemişse bu işlemleri Noterlik Kanunu hükümleri gereği gerçekleştirirler. Bu görevler için belirlenmiş olan mesai saatleri bulunmaktaydı. Noterler 09:00 – 12:30 ve 13:30 ile 17:00 saatleri arasında hafta içi 5 gün çalışıyordu. Yapılan düzenleme ile birlikte artık karşımıza nöbetçi noterler çıkacak. Noterlerin çalışma saatleri esnetilerek bu işlemleri hafta sonları da yapmalarına imkan tanınacaktır. Adımı Değiştirmek İstiyorum 2019 Kanunu ve Maliyeti isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz. İsminden memnun olmayanlar yazacakları bir dilekçe ile dava açabilirler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.