Kalp deliği olan iki çocuk ameliyatsız sağlığına kavuştu

DENİZLİ GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.12.2023 - 16:05, Güncelleme: 21.12.2023 - 13:53 1357+ kez okundu.
 

Kalp deliği olan iki çocuk ameliyatsız sağlığına kavuştu

Kalp deliği olan iki çocuk ameliyatsız sağlığına kavuştu
Denizli’de kalplerinde delik olduğu tespit edilen iki çocuk, ameliyatsız edilmeden sağlığına kavuştu. Sağlığına kavuşan iki çocuk tedaviden bir sonraki gün taburcu edildi.Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine üfürüm nedeniyle başvuran 10 yaşındaki E.N.G, ve 14 yaşındaki Nimet Açıkbaş, yapılan tetkikler sonucunda kalbin kulakçıklarında geniş delik olduğu belirlendi. Daha detaylı yapılan incelemelerde çocuk hastaların Atrial Septal Defekt işlemine uygun olduğu görüldü. Çocukların kalplerindeki delikler ameliyatsız yöntemle kasıktan girilerek kapatıldı. Denizli’de sadece Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan işlem Prof. Dr. Dolunay Gürses, Doç. Dr. Münevver Yılmaz, Uzm. Dr. Merve Oğuz ve Uzm. Dr. Emine Sayın tarafından oluşan çocuk kardiyoloji ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Çocuklar yaklaşık yarım saat süren işlemin ertesi günü taburcu edildi.Rahatsızlığın çocuklarda belirti vermediğini, şüphe üzerine tespit edildiğini söyleyen Pamukkale Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses, ’’Bu rahatsızlık, kalpteki sol ve sağ kulakçıklar arasındaki duvarda delik olmasıdır. Çocukluklarda genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle doktora gidildiğinde, muayenede kalpte üfürümün duyulması ile şüphelenilebilir. Kesin tanı, çocuk kardiyoloji doktoru tarafından yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konur. Zamanında kapatılmayan delikler, ilerleyen yaşlarda nefes darlığı, ritim bozuklukları ve hatta kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.Prof. Dr. Gürses hastalığın zamanında tanınması ve zamanında yapılacak girişimin, bu çocuklarda hayat kurtarıcı olduğunu belirtti ve erken tanının önemini vurguladı. Anjiyografi ile ameliyat olmaksızın kapalı bir şekilde bu deliklerin kapatılabileceğini ve işlemin çocuklar için güvenilir ve konforlu bir yöntem olduğunu belirtti.
Kalp deliği olan iki çocuk ameliyatsız sağlığına kavuştu
Denizli’de kalplerinde delik olduğu tespit edilen iki çocuk, ameliyatsız edilmeden sağlığına kavuştu. Sağlığına kavuşan iki çocuk tedaviden bir sonraki gün taburcu edildi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine üfürüm nedeniyle başvuran 10 yaşındaki E.N.G, ve 14 yaşındaki Nimet Açıkbaş, yapılan tetkikler sonucunda kalbin kulakçıklarında geniş delik olduğu belirlendi. Daha detaylı yapılan incelemelerde çocuk hastaların Atrial Septal Defekt işlemine uygun olduğu görüldü. Çocukların kalplerindeki delikler ameliyatsız yöntemle kasıktan girilerek kapatıldı. Denizli’de sadece Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan işlem Prof. Dr. Dolunay Gürses, Doç. Dr. Münevver Yılmaz, Uzm. Dr. Merve Oğuz ve Uzm. Dr. Emine Sayın tarafından oluşan çocuk kardiyoloji ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Çocuklar yaklaşık yarım saat süren işlemin ertesi günü taburcu edildi.

Rahatsızlığın çocuklarda belirti vermediğini, şüphe üzerine tespit edildiğini söyleyen Pamukkale Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses, ’’Bu rahatsızlık, kalpteki sol ve sağ kulakçıklar arasındaki duvarda delik olmasıdır. Çocukluklarda genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle doktora gidildiğinde, muayenede kalpte üfürümün duyulması ile şüphelenilebilir. Kesin tanı, çocuk kardiyoloji doktoru tarafından yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konur. Zamanında kapatılmayan delikler, ilerleyen yaşlarda nefes darlığı, ritim bozuklukları ve hatta kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Gürses hastalığın zamanında tanınması ve zamanında yapılacak girişimin, bu çocuklarda hayat kurtarıcı olduğunu belirtti ve erken tanının önemini vurguladı. Anjiyografi ile ameliyat olmaksızın kapalı bir şekilde bu deliklerin kapatılabileceğini ve işlemin çocuklar için güvenilir ve konforlu bir yöntem olduğunu belirtti.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.