"Tür Eylem Planı Çalıştayı" PAÜ'de yapıldı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.10.2018 - 17:09, Güncelleme: 02.10.2018 - 17:34 3155+ kez okundu.
 

"Tür Eylem Planı Çalıştayı" PAÜ'de yapıldı

Seçmen Çakşırı’nı Koruma Çalıştayı Pamukkale Üniversitesi Ev Sahipliğinde Yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, Denizli’ye özgü endemik bir tür olan ve Seçmen Çakşırı olarak da adlandırılan Ekimia ozcan-secmenii türü ile ilgili olarak “Tür Eylem Planı Çalıştayı” Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen çalıştayda, Seçmen Çakşırı bitkisinin neslinin tehdit altında olduğuna dikkat çekilerek bitkinin korunması amacıyla neler yapılabileceği ele alındı. Pamukkale Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan SEMİZ’in yürütücülüğünü yaptığı bu eylem planı projesinde, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL’da botanik uzmanı olarak yer aldı. Çalıştaya Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN, Tarım ve Orman Bakanlığı V. Bölge Denizli Orman ve Şube Müdürü Hamdi AKAN ve Denizli ilinin kamu temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN Seçmen Çakşırı bitkisinin endemik bir bitki türü olduğunu ve yakın gelecekte ciddi tehdit altında olacağını belirterek mutlak korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. KILINÇARSLAN konuşmasını Seçmen Çakşırı bitkisiyle ilgili özel çalışmaları olan Prof. Dr. Gürkan SEMİZ’e ve Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL’a teşekkürlerini sunarak tamamladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. KILINÇARSLAN’ın ardından konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı V. Bölge Şube Müdürü Hamdi AKAN ise, Seçmen Çakşırı bitkisinin Denizli ili ve özellikle Acıpayam bölgesi için ciddi bir doğal değer olduğu belirterek “Biz bakanlık olarak doğal değerlere de sahip çıkmaya çalışıyoruz. Seçmen Çakşırı bitkisiyle ilgili üniversite hocalarımız ile birlikte ciddi bir çalışmamız oldu. Bu tür değerleri mutlaka gelecek nesillere aktarmalıyız. Umarım bu çalıştay, Denizli’ye özgü ve çok lokal bir tür olan Seçmen Çakşırı bitkisinin gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olur” dedi. Çalıştayda bitkinin ilk bilim dünyasına keşfini sağlayan ve bu projede projenin botanik uzmanı olarak görev alan Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL ise bitkinin mevcut durumu, koruma tedbirlerinin neler olması gerektiği açıklayan bir sunum yaparak, Seçmen Çakşırı bitkisinin neslinin tehlike altına girmesinin en önemli nedeninin alanda yapılacak olan baraj faaliyeti olduğunu söyledi. Bu anlamda bitkinin taşınması çalışmalarının yapılması ve türün biyolojisinin eksiksiz anlaşılması için yapılması gerekenleri bildiren ŞENOL, bu proje ile öngörülen hedeflerin yakalanması halinde türün yok olma tehlikesinden kurtulabileceğine dikkat çekti.
Seçmen Çakşırı’nı Koruma Çalıştayı Pamukkale Üniversitesi Ev Sahipliğinde Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, Denizli’ye özgü endemik bir tür olan ve Seçmen Çakşırı olarak da adlandırılan Ekimia ozcan-secmenii türü ile ilgili olarak “Tür Eylem Planı Çalıştayı” Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen çalıştayda, Seçmen Çakşırı bitkisinin neslinin tehdit altında olduğuna dikkat çekilerek bitkinin korunması amacıyla neler yapılabileceği ele alındı.

Pamukkale Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan SEMİZ’in yürütücülüğünü yaptığı bu eylem planı projesinde, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL’da botanik uzmanı olarak yer aldı. Çalıştaya Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN, Tarım ve Orman Bakanlığı V. Bölge Denizli Orman ve Şube Müdürü Hamdi AKAN ve Denizli ilinin kamu temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN Seçmen Çakşırı bitkisinin endemik bir bitki türü olduğunu ve yakın gelecekte ciddi tehdit altında olacağını belirterek mutlak korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. KILINÇARSLAN konuşmasını Seçmen Çakşırı bitkisiyle ilgili özel çalışmaları olan Prof. Dr. Gürkan SEMİZ’e ve Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL’a teşekkürlerini sunarak tamamladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. KILINÇARSLAN’ın ardından konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı V. Bölge Şube Müdürü Hamdi AKAN ise, Seçmen Çakşırı bitkisinin Denizli ili ve özellikle Acıpayam bölgesi için ciddi bir doğal değer olduğu belirterek “Biz bakanlık olarak doğal değerlere de sahip çıkmaya çalışıyoruz. Seçmen Çakşırı bitkisiyle ilgili üniversite hocalarımız ile birlikte ciddi bir çalışmamız oldu. Bu tür değerleri mutlaka gelecek nesillere aktarmalıyız. Umarım bu çalıştay, Denizli’ye özgü ve çok lokal bir tür olan Seçmen Çakşırı bitkisinin gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olur” dedi.

Çalıştayda bitkinin ilk bilim dünyasına keşfini sağlayan ve bu projede projenin botanik uzmanı olarak görev alan Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL ise bitkinin mevcut durumu, koruma tedbirlerinin neler olması gerektiği açıklayan bir sunum yaparak, Seçmen Çakşırı bitkisinin neslinin tehlike altına girmesinin en önemli nedeninin alanda yapılacak olan baraj faaliyeti olduğunu söyledi. Bu anlamda bitkinin taşınması çalışmalarının yapılması ve türün biyolojisinin eksiksiz anlaşılması için yapılması gerekenleri bildiren ŞENOL, bu proje ile öngörülen hedeflerin yakalanması halinde türün yok olma tehlikesinden kurtulabileceğine dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.