KADINLAR DAHA ÇOK RİSK ALTINDA!

“KEMİK ERİMESİ ÖNLEMLER ALINDIĞINDA TEDAVİ EDİLEBİLİR”

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü. Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Uz. Dr. İbrahim Özdeş ve Fizik Tedavi Uzmanı Uz.Dr.Erhan Özfidan halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz’un özellikle yaşlılarda önemli sonuçlara neden olabildiğini, önlemler alındığında ise; gelişmesi engellenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Uluslararası Osteoporoz Vakfı verilerine göre dünyada 200 milyon kadının ortak derdi olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki kadınların üçte biri, 80 yaşlarındaki kadınların ise üçte ikisinde görülüyor. Peki osteoporozun tedavisi yok mu, ya da önüne geçmek için yapılacak bir şeylerimiz yok mu? Elbette var. Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Uz. Dr. İbrahim Özdeş, kemik erimesinin önlenmesi için bakın neler anlatıyor?

1. Vücudun yeterince kalsiyum alabilmesi için gün boyunca iki bardak süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu kadar peynir yemeye özen gösterin.

2. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Bu nedenle güçlü kemikler için her gün, güneş ışınlarının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde 15 dakika boyunca güneşlenin.

3. Yeterli seviyede protein tüketmenin kemik ve genel vücut sağlığı için çok önemlidir. Yetersiz protein alınmasının kas gücü ve kitlesinde azalmaya neden olur. Aynı zamanda yüksek proteinli diyetlerden de kaçınılması gerekir. Çünkü fazla miktarda protein tüketmek, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerde güç kaybına neden olur.

4. Çok fazla tuz içeren yemek tüketmek, vücudun kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına yol açar. Bu nedenle tuz alımını olabildiğince azaltır. Hedef, günlük 6 gram veya daha az sodyum almak olmalıdır.

5. Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içerir. Kafein, kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde üç bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin.

6. Kolalı içecekler de kafein ve fosfor içerir ve kalsiyum emilimini bozabilir. Bunların toplamı üçü geçmemeli. Çay ve kahveyi, süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin. Çünkü süt, peynir veya yoğurttaki kalsiyum emilimini engeller.

7. Alkolün fazla tüketimi de kemik kaybına neden olur. Dolayısıyla alkol tüketimi günlük 2-3 kadehten daha fazla olmamalı.

8. Sigara da osteoporoza yatkınlık sağlar.

9. Dans, aerobik hareketler, yürüme, koşma, ip atlama, merdiven çıkma gibi vücuda ağırlık bindiren egzersizlerin hem osteoporozdan korunmada hem de tedavisinde çok önemli rol oynar.

10. Sebze ve meyvelerin magnezyum, potasyum, C ve K vitamini açısından zengindir. Kemik sağlığında, kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra bunlar da kemik mineralizasyona katkı sağlar.

KADINLAR DAHA ÇOK RİSK ALTINDA!

Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Uz.Dr. Erhan Özfidan ise; günümüzde 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından ve her 5 erkekten birinde kemik erimesinin görüldüğünü belirterek, hastalık tanısının konulabilmesi için öncelikle kemik yoğunluğunun ölçülmesi ile beraber kan ve idrar testlerinin gerektiğini söyledi.