Çameli’de sonbahar ve kışın habercisi olan çıntarlar çıktı

Mahallelerde halk tarafından dağlardan toplanan çıntar mantarı yeni gelir kapısı oldu. Çıntarın taç kısmının üzerinde yer alan daha küçük bir çıntar bu yıl çıntarın bolluğunun habercisi gibi. Yüksek kesimlerinde son bahar mevsiminde bolca yetişen ve yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan mantarlar sayesinde dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar adeta bayram yapıyor.

Tadı kadar fiyatı da oldukça güzel olan çıntarın kilosu gecen hafta 40 tl’den satılırken yağmurlardan sonra 5 TL’ye satan köylüler adeta mühendis yevmiyesi ile çalışmaya başladılar.Bir çok ailenin geçim kapısı haline gelen çıntar toplayıcılığı bir sektör olmaya başladı. Toptancıları tarafından her gün sabah ve akşam saatlerinde toplanılarak pazarlara götürülen çıntar sayesinde köylüler hallerinden memnun olduklarını belirttiler.

Özellikle Çameli’nin yüksek kesimlerindeki çam ormanlarının arasında yetişen mantar türleri oldukça lezzetli olurken, çıntar almak için çok sayıda vatandaş pazara gidiyor. Sonbahar yağışlarının ardından ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen çıntarların özel müşterilerinin olduğunu belirten köylüler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çıntarın kilosunu 5 TL’ye sattıklarını belirttiler.

ÇEVRE İLÇELERE SATMAYA GÖTÜRÜLÜYOR

Çameli’de çıntar o kada çok bulunuyorki adım attığınız her yer çıntar tarlası 50 metre karede 1 poşet çıntar toplamanız mümkün bazı toplayıcılar sınırları aşıp Fethiye,Dalaman,Ortaca Pazarlarında satışa sundukları çıntarları şehir dışında kilosunu 10-15 tl’de kapış kapış gittiklerini dile getirdiler

1 YILLIK KAZANÇLARINI KAZANIYORLAR

Yağışların ve mevsimin durumuna göre günlük 200 TL ile 600 TL arasında para kazanan köylüler çıntar mevsiminde bir yıllık ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirttiler.