Uzmanı  Dr. Merve Aktaş Terzioğlu açıklama yaptı.

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.04.2019 - 13:38, Güncelleme: 02.04.2019 - 13:38 3631+ kez okundu.
 

Uzmanı  Dr. Merve Aktaş Terzioğlu açıklama yaptı.

Denizli  Devlet  Hastanesi  Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Merve Aktaş Terzioğlu ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Çocukluk çağında görülen en önemli psikiyatrik hastalıklardan birisinin otizm olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, otizmin kelime olarak kendine dönük anlamına geldiğini uluslar arası verilere göre her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu ve erkeklerde kızlara göre daha sık görüldüğünü belirtti. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm spektrum bozukluğu görülme oranının %4-10  arasında olduğunu vurgulayan Uz. Dr.Merve Aktaş Terzioğlu; ‘Sebebi kesin olarak bilinememekle beraber daha çok genetik nedenli gelişimsel bir beyin hastalığı olarak kabul edilen otizmin gelişme sıklığının gebelik sırasında  ilaç alınması, radyasyona maruz kalınması, doğum travmaları, prematüre doğum, bebekte  beyin iltihabı öyküsü ve baba yaşının ileri olması durumlarında artmaktadır” dedi.  Otizmin belirtilerinden de bahseden Terzioğlu; ‘Otizm, sosyal ilişkide yetersizlik, sözel ya da sözel olmayan iletişimde eksiklik, tekrarlayıcı davranış ve ilgi alanları ile karakterize bir bozukluktur. Konuşmada gecikme ya da hiç konuşmama en sık başvuru nedenidir. Belirtiler yaşamın ilk 3 yılında görülmeye başlar. Yine bu bireylerde göz temasında kısıtlılık veya hiç göz teması kurmama gözlenebilir. Taklit becerileri kısıtlıdır. İsim ile seslenildiğinde tepki vermeyebilir ve çevrede olup bitene karşı ilgisizdir. Yaşıtlarına ilgi göstermez tek başına oyun oynamayı tercih edebilir. Oyunları sıklıkla tekdüze ve tekrarlayıcıdır. Çok farklı klinik durumları içerisinde barındıran otizm spektrum bozuklukları;  her çocukta farklı belirtiler gösterebilir. Uzman görüşü bu konuda önemlidir ’dedi. Ne kadar erken yaşta tanı konulur eğitim ve tedaviye başlanırsa hastalığın seyrinin o kadar iyi olacağını vurgulayan Uz. Dr. Merve Aktaş Terzioğlu; ‘En etkili tedavi özel eğitimdir, ek olarak spor ve uğraşı terapisi de faydalıdır. Aileler çocuklarında yapacağı gözlemlerle özellikle 1-2 aylık bebek göz teması kurmuyorsa,  bakım verenin  gülmesine tepki vermiyorsa, 6 aylıkken bakım verenin gösterdiği nesneye bakmıyorsa, seslenilince tepki vermiyorsa, 1 yaşına geldiğinde tek kelimeler ile anlamlı ifadeler kullanmıyorsa, bay bay  yapmayı öğrenmediyse, çevredeki insanlara ve yaşıtlarına ilgi göstermiyorsa zaman kaybetmeden çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurmalıdır” dedi
Denizli  Devlet  Hastanesi  Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Merve Aktaş Terzioğlu ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Çocukluk çağında görülen en önemli psikiyatrik hastalıklardan birisinin otizm olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, otizmin kelime olarak kendine dönük anlamına geldiğini uluslar arası verilere göre her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu ve erkeklerde kızlara göre daha sık görüldüğünü belirtti.

Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm spektrum bozukluğu görülme oranının %4-10  arasında olduğunu vurgulayan Uz. Dr.Merve Aktaş Terzioğlu; ‘Sebebi kesin olarak bilinememekle beraber daha çok genetik nedenli gelişimsel bir beyin hastalığı olarak kabul edilen otizmin gelişme sıklığının gebelik sırasında  ilaç alınması, radyasyona maruz kalınması, doğum travmaları, prematüre doğum, bebekte  beyin iltihabı öyküsü ve baba yaşının ileri olması durumlarında artmaktadır” dedi. 

Otizmin belirtilerinden de bahseden Terzioğlu; ‘Otizm, sosyal ilişkide yetersizlik, sözel ya da sözel olmayan iletişimde eksiklik, tekrarlayıcı davranış ve ilgi alanları ile karakterize bir bozukluktur. Konuşmada gecikme ya da hiç konuşmama en sık başvuru nedenidir. Belirtiler yaşamın ilk 3 yılında görülmeye başlar. Yine bu bireylerde göz temasında kısıtlılık veya hiç göz teması kurmama gözlenebilir. Taklit becerileri kısıtlıdır. İsim ile seslenildiğinde tepki vermeyebilir ve çevrede olup bitene karşı ilgisizdir. Yaşıtlarına ilgi göstermez tek başına oyun oynamayı tercih edebilir. Oyunları sıklıkla tekdüze ve tekrarlayıcıdır. Çok farklı klinik durumları içerisinde barındıran otizm spektrum bozuklukları;  her çocukta farklı belirtiler gösterebilir. Uzman görüşü bu konuda önemlidir ’dedi.

Ne kadar erken yaşta tanı konulur eğitim ve tedaviye başlanırsa hastalığın seyrinin o kadar iyi olacağını vurgulayan Uz. Dr. Merve Aktaş Terzioğlu; ‘En etkili tedavi özel eğitimdir, ek olarak spor ve uğraşı terapisi de faydalıdır. Aileler çocuklarında yapacağı gözlemlerle özellikle 1-2 aylık bebek göz teması kurmuyorsa,  bakım verenin  gülmesine tepki vermiyorsa, 6 aylıkken bakım verenin gösterdiği nesneye bakmıyorsa, seslenilince tepki vermiyorsa, 1 yaşına geldiğinde tek kelimeler ile anlamlı ifadeler kullanmıyorsa, bay bay  yapmayı öğrenmediyse, çevredeki insanlara ve yaşıtlarına ilgi göstermiyorsa zaman kaybetmeden çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurmalıdır” dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.