Tekden’den ‘bağımlı Olma Özgür Ol’ Mesajı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.06.2014 - 15:35, Güncelleme: 26.06.2014 - 00:41 4678+ kez okundu.
 

Tekden’den ‘bağımlı Olma Özgür Ol’ Mesajı

Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü, ‘26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü’ dolayısıyla gençlere ve ailelerine yönelik önemli açıklamalar yaptı.
 “Uyuşturucu merakla başlar ölümle biter” Madde kullanımının kişide oluşturacağı fiziksel, psikolojik ve çevresel etkilerin kişiyi ve çevresini olumsuz bir sürece sürükleyeceğinin altını çizen Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü “Madde kullanıcısında madde etkisine bağlı birçok değişiklikler görülmesi mümkün. Kişide dalgınlık, dikkati toplamakta güçlük gözlenebilir. Kullanılan maddenin cinsine göre uykulu bir hal veya hareketlilik görülebilir. Belirgin bir halsizlik, yorgunluk gözlenebilir. Özellikle okul çağındaki çocuk ve gençlerde giderek okuldan uzaklaşma ve sonra da terk etme görülebilir. Konuşmada güçlük ortaya çıkabilir. Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir. Kilo kaybı görülebilir. Beslenme alışkanlığında bir değişiklik ortaya çıkabilir. Madde yoksunluğu, kullanılan maddenin cinsine göre farklı tablolar ortaya çıkarır. Huzursuzluk ve sinirlilik ortaya çıkan öznel belirtilerdir. Unutmamak gerekir ki uyuşturucu merakla başlar ölümle biter” dedi. “Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, sağlık sorunudur” Uyuşturucu kullanımının insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunu belirten Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü “Uyuşturucu kullanımı, ölümlerin yanı sıra; yaşamların dramatik bir şekilde kararmasına, bireyin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine; madde ile ilintili suç ve kazaların, enfeksiyon hastalıklarının artmasına yol açmaktadır. Ülkemizde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gereklidir. Bunun için de madde bağımlılığı merkezlerinin tüm yurtta yaygınlaşması sağlanmalıdır. Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, bir sağlık sorunudur. Tüm uyuşturucu bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devletin bir sorumluluğu olarak kabul edilmelidir. Çocuğunuzla yakından ilgilenmek, onu uyuşturucudan uzak tutmanın başta gelen unsurudur. Uyuşturucu ilaçlar hakkında çocuğunuzla açık ve net bir biçimde konuşun, ancak bunu olabildiğince erken yapmaya özen gösterin, bir sorun yaşayana kadar beklemeyin. Sigara içmesine kesinlikle müsaade etmeyin. Çocuğunuz için rol model olun. Aşırı alkol tüketmeyin, sigara içmeyin veya diğer maddeleri kullanmayın. Çocuğunuzun spor ve egzersiz yapmasını ve sosyal faaliyetlere katılmasını sağlayın. Boş zamanını, sağlıklı ve yorucu faaliyetlerle doldurun. Çocuğunuzun bulunduğu yerleri takip edin. Daima, çocuğunuzun nerede olduğunu bilin ve arkadaşlarının aileleriyle tanışın. Eğer okuldan sonra evde yalnız kalıyorsa, yetişkin gözetiminde tutun. Çocuğunuzun, eve alkollü bir sürücü ile değil, güvenli yollarla ulaştığından emin olun. Uyuşturucu kullanımına işaret edebilecek belirtiler olup olmadığını gözlemleyin. Asla yasadışı ilaçlar kullanmamayı da içine alacak şekilde belli davranış kuralları belirleyin ve benimsetin. Gençlere, her nerede ve ne koşulda olursa olsun bu kurallara uymaları gerektiğini söyleyin  ” diye konuştu. *****  
Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü, ‘26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü’ dolayısıyla gençlere ve ailelerine yönelik önemli açıklamalar yaptı.
 “Uyuşturucu merakla başlar ölümle biter”
Madde kullanımının kişide oluşturacağı fiziksel, psikolojik ve çevresel etkilerin kişiyi ve çevresini olumsuz bir sürece sürükleyeceğinin altını çizen Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü “Madde kullanıcısında madde etkisine bağlı birçok değişiklikler görülmesi mümkün. Kişide dalgınlık, dikkati toplamakta güçlük gözlenebilir. Kullanılan maddenin cinsine göre uykulu bir hal veya hareketlilik görülebilir. Belirgin bir halsizlik, yorgunluk gözlenebilir. Özellikle okul çağındaki çocuk ve gençlerde giderek okuldan uzaklaşma ve sonra da terk etme görülebilir. Konuşmada güçlük ortaya çıkabilir. Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir. Kilo kaybı görülebilir. Beslenme alışkanlığında bir değişiklik ortaya çıkabilir. Madde yoksunluğu, kullanılan maddenin cinsine göre farklı tablolar ortaya çıkarır. Huzursuzluk ve sinirlilik ortaya çıkan öznel belirtilerdir. Unutmamak gerekir ki uyuşturucu merakla başlar ölümle biter” dedi.
“Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, sağlık sorunudur”
Uyuşturucu kullanımının insan sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunu belirten Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü “Uyuşturucu kullanımı, ölümlerin yanı sıra; yaşamların dramatik bir şekilde kararmasına, bireyin ve toplumun refah düzeyinin düşmesine; madde ile ilintili suç ve kazaların, enfeksiyon hastalıklarının artmasına yol açmaktadır. Ülkemizde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gereklidir. Bunun için de madde bağımlılığı merkezlerinin tüm yurtta yaygınlaşması sağlanmalıdır. Uyuşturucu bağımlılığı bir suç değil, bir sağlık sorunudur. Tüm uyuşturucu bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devletin bir sorumluluğu olarak kabul edilmelidir. Çocuğunuzla yakından ilgilenmek, onu uyuşturucudan uzak tutmanın başta gelen unsurudur. Uyuşturucu ilaçlar hakkında çocuğunuzla açık ve net bir biçimde konuşun, ancak bunu olabildiğince erken yapmaya özen gösterin, bir sorun yaşayana kadar beklemeyin. Sigara içmesine kesinlikle müsaade etmeyin. Çocuğunuz için rol model olun. Aşırı alkol tüketmeyin, sigara içmeyin veya diğer maddeleri kullanmayın. Çocuğunuzun spor ve egzersiz yapmasını ve sosyal faaliyetlere katılmasını sağlayın. Boş zamanını, sağlıklı ve yorucu faaliyetlerle doldurun. Çocuğunuzun bulunduğu yerleri takip edin. Daima, çocuğunuzun nerede olduğunu bilin ve arkadaşlarının aileleriyle tanışın. Eğer okuldan sonra evde yalnız kalıyorsa, yetişkin gözetiminde tutun. Çocuğunuzun, eve alkollü bir sürücü ile değil, güvenli yollarla ulaştığından emin olun. Uyuşturucu kullanımına işaret edebilecek belirtiler olup olmadığını gözlemleyin. Asla yasadışı ilaçlar kullanmamayı da içine alacak şekilde belli davranış kuralları belirleyin ve benimsetin. Gençlere, her nerede ve ne koşulda olursa olsun bu kurallara uymaları gerektiğini söyleyin  ” diye konuştu.
*****
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.