PAÜ’nün ‘Bitki Islahı’ Projesi TÜBİTAK’tan Destek Aldı

DENİZLİ GÜNCEL (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.09.2024 - 14:50, Güncelleme: 28.09.2024 - 10:56 503+ kez okundu.
 

PAÜ’nün ‘Bitki Islahı’ Projesi TÜBİTAK’tan Destek Aldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çal Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (PAÜ BİYOM) “Moleküler Bitki Islahı ve Tohumculuk” konularında araştırma yapan Doç. Dr. İbrahim Çelik’in projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Doç. Dr. İbrahim Çelik’in yürütücüsü olduğu “İki noktalı kırmızı örümceğe [Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)] toleransı kontrol eden S. pennellii (LA0716) kökenli QTL’lerin domates genomunda haritalanması” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.  Pamukkale Üniversitesi’nin yürütücü olduğu projede, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aylin Kabaş ve Dr. Gökhan Erdoğan ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selman Uluışık ve Prof. Dr. Baran Aslan yer alıyor.  Proje yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Çelik proje ile ilgili şu bilgileri kaydetti: “Domates, ülkemiz tarım ekonomisi için önemli bir konumda olmasına rağmen iki noktalı kırmızı örümcek, [Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae)] ülkemizde domates üretimini sınırlayan en önemli tarım zararlıları arasında yer almaktadır. Domates tarımı yapılan ülkeler genelinde yayılım gösteren bu zararlı, enfekte ettiği bitkiyi öldürerek ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu zararlıyla mücadelede yoğun kimyasallar kullanılmakta olup, tolerant çeşitlerin tarım uygulamalarında kullanılmaları, zararlı ile en etkin ve çevre dostu mücadeledir. Ancak T. urticae’ ye tolerans ıslahı, kalıtımın kantitatif olmasından dolayı zordur. Bu nedenle daha etkin tolerans ıslahı yapılabilmesi için moleküler ıslah araçlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Proje kapsamında moleküler araçların geliştirilmesi için toleransı kontrol eden QTL’ler domates genomunda haritalanacaktır. Böylece bu QTL’ler kullanılarak, tolerans ıslahı markörleri geliştirilebilecek ve bu markörler, zararlıya tolerant bitki çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmalarında kullanılabilecektir.”  
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çal Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (PAÜ BİYOM) “Moleküler Bitki Islahı ve Tohumculuk” konularında araştırma yapan Doç. Dr. İbrahim Çelik’in projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Doç. Dr. İbrahim Çelik’in yürütücüsü olduğu “İki noktalı kırmızı örümceğe [Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)] toleransı kontrol eden S. pennellii (LA0716) kökenli QTL’lerin domates genomunda haritalanması” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 

Pamukkale Üniversitesi’nin yürütücü olduğu projede, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aylin Kabaş ve Dr. Gökhan Erdoğan ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selman Uluışık ve Prof. Dr. Baran Aslan yer alıyor. 

Proje yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Çelik proje ile ilgili şu bilgileri kaydetti: “Domates, ülkemiz tarım ekonomisi için önemli bir konumda olmasına rağmen iki noktalı kırmızı örümcek, [Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae)] ülkemizde domates üretimini sınırlayan en önemli tarım zararlıları arasında yer almaktadır. Domates tarımı yapılan ülkeler genelinde yayılım gösteren bu zararlı, enfekte ettiği bitkiyi öldürerek ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu zararlıyla mücadelede yoğun kimyasallar kullanılmakta olup, tolerant çeşitlerin tarım uygulamalarında kullanılmaları, zararlı ile en etkin ve çevre dostu mücadeledir. Ancak T. urticae’ ye tolerans ıslahı, kalıtımın kantitatif olmasından dolayı zordur. Bu nedenle daha etkin tolerans ıslahı yapılabilmesi için moleküler ıslah araçlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Proje kapsamında moleküler araçların geliştirilmesi için toleransı kontrol eden QTL’ler domates genomunda haritalanacaktır. Böylece bu QTL’ler kullanılarak, tolerans ıslahı markörleri geliştirilebilecek ve bu markörler, zararlıya tolerant bitki çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmalarında kullanılabilecektir.”

 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.