DENİZLİ'NİN TÜRBELERİ...

DENİZLİ GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.06.2018 - 21:07, Güncelleme: 07.06.2018 - 21:44 3153+ kez okundu.
 

DENİZLİ'NİN TÜRBELERİ...

​​​​​​​Sarayköy ilçesinin Tekke köyünde tarihi camii yanındadır.  Denizli bölgesinde en fazla ziyaretçisi olan türbesidir.
Türbe binası Selçuklu mimarisi özelliği taşır. Türbe iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm namazgah olarak yapılmıştır. Namazgahtan devam ettiğinizde kabrin bulunduğu ana Türbe bölümüne girebilirsiniz. Türbe binasının son haline 1760 ve 1800 yıllarında yapılan tadilatla bu hale gelmiştir. Son dönem yapılan tadilatlar sonunda namazgah bölümünde yatırın bulunduğu bölümdeki duvar süslemeleri ve hat yazıları kireçle kapanmıştır. Definecilerin türbe binasını sürekli olarak kazması ve zarar vermesi sebebiyle gece görüşlü kamera sistemi ile güvenliği sağlanmıştır. Rivayetler : 1 -Dervişlerini cuma günleri zikir için türbenin dışında bulunan geyik sesi çıkaran borazanları kullanarak çağırıyormuş. Günümüzde bu borazanlardan 2 adetini türbenin girişinde görebilirsiniz. Günümüze yakın bir zamanda tekke köyünde yaşayan bir köylü borazanları evinin bahçesine süs amacıyla götürmüş. Sabah uyandığında borazanların bahçede olmadığı görmüş. çocukların bahçeden çaldığını düşünmüş ve köyde borazanları aramaya başlamış. Türbenin bahçesine geldiğinde borazanların aynı yerde olduğu görmüş. İnatla borazanları tekrar bahçesine götürmüş. Sabah uyandığında gene borazanların bahçede olmadığı görmüş. Tekrar türbeye gitmiş. borazanlar aynı yerlerinde duruyormuş.Borazanları yüklenip evinin bahçesine götürmüş ve bu sefer bahçede beklemeye başlamış. Merak etmiş ; borazanları kimin götürüp türbenin önüne koyduğunu... Hava kararınca borazanlar kendiliğinden kuş misali havalanmış ve türbenin önüne gelmişler. Adam bir daha borazanlara dokunmamış. 2- Sarı Baba Sultanın çalgı sesini sevmediği için,köyde uzun zamandır yapılan düğünlerde davul ve zurna gibi müzik aletleri kullanılmazmış. Eğer bu müzik aletleri kullanılırsa davulun yırtıldığı söylenir. 3- Akıl hastası olan kişilerin geceleri türbe binasının içine çırılçıplak bir şekilde bırakılarak sabaha kadar içeride kalırsa,iyileştiği söylenmektedir. Bu inanışın hala devam ettiğini öğrendik. (gece görüşlü kameralar bu yüzden mi taktırıldı acaba ?)  
​​​​​​​Sarayköy ilçesinin Tekke köyünde tarihi camii yanındadır.  Denizli bölgesinde en fazla ziyaretçisi olan türbesidir.

Türbe binası Selçuklu mimarisi özelliği taşır. Türbe iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm namazgah olarak yapılmıştır. Namazgahtan devam ettiğinizde kabrin bulunduğu ana Türbe bölümüne girebilirsiniz. Türbe binasının son haline 1760 ve 1800 yıllarında yapılan tadilatla bu hale gelmiştir.

Son dönem yapılan tadilatlar sonunda namazgah bölümünde yatırın bulunduğu bölümdeki duvar süslemeleri ve hat yazıları kireçle kapanmıştır. Definecilerin türbe binasını sürekli olarak kazması ve zarar vermesi sebebiyle gece görüşlü kamera sistemi ile güvenliği sağlanmıştır.

Rivayetler :

1 -Dervişlerini cuma günleri zikir için türbenin dışında bulunan geyik sesi çıkaran borazanları kullanarak çağırıyormuş. Günümüzde bu borazanlardan 2 adetini türbenin girişinde görebilirsiniz. Günümüze yakın bir zamanda tekke köyünde yaşayan bir köylü borazanları evinin bahçesine süs amacıyla götürmüş. Sabah uyandığında borazanların bahçede olmadığı görmüş. çocukların bahçeden çaldığını düşünmüş ve köyde borazanları aramaya başlamış. Türbenin bahçesine geldiğinde borazanların aynı yerde olduğu görmüş. İnatla borazanları tekrar bahçesine götürmüş. Sabah uyandığında gene borazanların bahçede olmadığı görmüş. Tekrar türbeye gitmiş. borazanlar aynı yerlerinde duruyormuş.Borazanları yüklenip evinin bahçesine götürmüş ve bu sefer bahçede beklemeye başlamış. Merak etmiş ; borazanları kimin götürüp türbenin önüne koyduğunu... Hava kararınca borazanlar kendiliğinden kuş misali havalanmış ve türbenin önüne gelmişler. Adam bir daha borazanlara dokunmamış.

2- Sarı Baba Sultanın çalgı sesini sevmediği için,köyde uzun zamandır yapılan düğünlerde davul ve zurna gibi müzik aletleri kullanılmazmış. Eğer bu müzik aletleri kullanılırsa davulun yırtıldığı söylenir.

3- Akıl hastası olan kişilerin geceleri türbe binasının içine çırılçıplak bir şekilde bırakılarak sabaha kadar içeride kalırsa,iyileştiği söylenmektedir. Bu inanışın hala devam ettiğini öğrendik. (gece görüşlü kameralar bu yüzden mi taktırıldı acaba ?)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.