Denizli kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yüzde 40’a varan artış oldu

DENİZLİ EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.11.2023 - 15:38, Güncelleme: 09.11.2023 - 13:41 1605+ kez okundu.
 

Denizli kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yüzde 40’a varan artış oldu

Denizli kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yüzde 40’a varan artış oldu
Denizli’nin kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe 2021 yılında 70 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2022 yılında yaklaşık yüzde 40 oranında artışla 97 milyon dolara ulaştı.2023 yılı Ocak-Ekim döneminde Denizli’nin toplam ihracatı 3,5 milyar, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatı ise 68,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Kimyevi maddeler ve mamulleri, 2022 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektör oldu. Sektör, ülkemizin toplam ihracatından 2022 yılında yüzde 13,2 oranında pay alırken, ihracat rakamı yüzde 32 artışla 33,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde, sektörün ihracat rakamı 25 milyar dolara ulaştı. Denizli’de ise 2022 yılında yüzde 40’a varan artışla kimyevi maddeler ve mamulleri dikkat çeken sektörler arasında konumlandı. 2023 yılının ilk 10 aylık döneminde ilimizden 68,3 milyon dolar değerinde kimyevi maddeler ihracatı yapıldı. Bu dönemde, sektörden Suudi Arabistan ve Ukrayna’ya yapılan ihracatta olağanüstü artışlar kaydedildi” dedi.En fazla ihracat yapılan ülkeler hakkında da bilgiler veren Başkan Memişoğlu, “2023 yılının Ocak-Ekim döneminde kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya, Mısır ve Kazakistan olarak sıralandı. Sektörden daha çok yapılan ihraç kalemleri kimya plastikleri, kauçuk eşya, kozmetik ürünleri ve mineral yağlar olarak karşımıza çıkıyor. Denizli’nin ihracat artışıyla dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu.Kimyevi maddeler bir çok sektöre girdi oluyorKimyevi maddelerin kullanıldığı sektöre de değinen Başkan Memişoğlu, şunları kaydetti:Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü petrol, doğal gaz, hava, su, mineraller ve metaller gibi hammaddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürerek hemen her sektöre girdi sağlayan, ülkelerin sanayilerinin gelişimi için kilit öneme sahip bir sektör olarak değerlendiriliyor. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe temizlik ürünleri, boya, kozmetik ürünleri, ilaçlar gibi tüketim mallarının yanı sıra, tarım sektörü için gübreler ve tarım ilaçları, kimya sanayinin de dâhil olduğu imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik kimyasallar, boyalar, laboratuvar kimyasalları, termoplastikler ve benzeri ürünler üretiliyor."
Denizli kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yüzde 40’a varan artış oldu
Denizli’nin kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe 2021 yılında 70 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2022 yılında yaklaşık yüzde 40 oranında artışla 97 milyon dolara ulaştı.
2023 yılı Ocak-Ekim döneminde Denizli’nin toplam ihracatı 3,5 milyar, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatı ise 68,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Kimyevi maddeler ve mamulleri, 2022 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektör oldu. Sektör, ülkemizin toplam ihracatından 2022 yılında yüzde 13,2 oranında pay alırken, ihracat rakamı yüzde 32 artışla 33,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde, sektörün ihracat rakamı 25 milyar dolara ulaştı. Denizli’de ise 2022 yılında yüzde 40’a varan artışla kimyevi maddeler ve mamulleri dikkat çeken sektörler arasında konumlandı. 2023 yılının ilk 10 aylık döneminde ilimizden 68,3 milyon dolar değerinde kimyevi maddeler ihracatı yapıldı. Bu dönemde, sektörden Suudi Arabistan ve Ukrayna’ya yapılan ihracatta olağanüstü artışlar kaydedildi” dedi.

En fazla ihracat yapılan ülkeler hakkında da bilgiler veren Başkan Memişoğlu, “2023 yılının Ocak-Ekim döneminde kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya, Mısır ve Kazakistan olarak sıralandı. Sektörden daha çok yapılan ihraç kalemleri kimya plastikleri, kauçuk eşya, kozmetik ürünleri ve mineral yağlar olarak karşımıza çıkıyor. Denizli’nin ihracat artışıyla dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu.

Kimyevi maddeler bir çok sektöre girdi oluyor
Kimyevi maddelerin kullanıldığı sektöre de değinen Başkan Memişoğlu, şunları kaydetti:
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü petrol, doğal gaz, hava, su, mineraller ve metaller gibi hammaddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürerek hemen her sektöre girdi sağlayan, ülkelerin sanayilerinin gelişimi için kilit öneme sahip bir sektör olarak değerlendiriliyor. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe temizlik ürünleri, boya, kozmetik ürünleri, ilaçlar gibi tüketim mallarının yanı sıra, tarım sektörü için gübreler ve tarım ilaçları, kimya sanayinin de dâhil olduğu imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik kimyasallar, boyalar, laboratuvar kimyasalları, termoplastikler ve benzeri ürünler üretiliyor."

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.