PAÜ kan bağışı için seferberlik başlattı

DENİZLİ GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.12.2023 - 17:35, Güncelleme: 19.12.2023 - 15:53 1011+ kez okundu.
 

PAÜ kan bağışı için seferberlik başlattı

PAÜ kan bağışı için seferberlik başlattı
Türk Kızılay Kan Bağışı etkinliği çerçevesinde yapılacak olan “Kan ve Kök Hücre Bağışı Kampanyası” 21 Aralık 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girişinde saat 09.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.‘Kan ve Kök Hücre Bağışı Kampanyası’ 21 Aralık 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girişinde sabah saat 09.00-18.00 saatlerinde gerçekleştirilecek. Kan Bağışı etkinliği ile ilgili olarak Transfüzyon Merkezi Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Güler, “Kan, herhangi bir ilaç veya tedavi ile yerine konması mümkün olmayan bir dokudur. İhtiyacı olan hastalara kan temini için tek kaynak gönüllü bağışçılardır. Yaş aralığı olarak 18-65 yaş aralığında, en az 50 kilogram olan kadınlar 4 ayda bir, erkekler 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Kan bağışı sırasında fazladan verilebilecek üç küçük tüp ile kök hücre bağışında da bulunulabilir. Verilen üç tüp ile kan grubu ve bulaşıcı hastalıklar bakıldıktan sonra HLA (Doku uyum testi antijenleri) bakılır. Hali hazırda kök hücre nakli bekleyen akut lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği hastalarının HLA’ları ile eşleşme olması durumunda kök hücre vericisi aranıp, kendi dokusu ile bir hastanın dokusunun eşleştiği söylenir. Doku testileri uygun çıkan bağışçı adayı kabul eder ise bağış işlemleri başlatılır. Kök hücre toplama işlemi ekseriya hastanın damarından aferez işlemiyle yapılır. Bir iki saat süren bu işlemde hastanın kanı damardan toplama cihazına girip kök hücrelerinin bir kısmı alındıktan sonra cihaz tarafından hastaya hemen geri gönderilir. Bu şekilde kesintisiz süren bir devir daim işlemiyle hasta anestezi almadan bağış işlemini tamamlar. Hastanede yatış yapılmasına gerek olmayan bir işlemdir. Hastanın kök hücrelerinin çok az bir kısmı alındığı için hastada bir eksikliğe sebep olmaz” dedi.Aynı zamanda hasta ve hastanede yatan hastalar içinde konuşan Prof. Dr. Güler, “Hasta yakınlarının hem hastanede yatan hastalarına bakması hem de kan bağışı donörü bulmaya çalışması yıpratıcı bir süreçtir. Hastanın ihtiyacı olduğu an kanın hazır olması en çok istenen durumdur. Bu amaçla kan stoklarında yeterince kanın önceden hazır bulunması amaçlanır. Gönüllü kan bağışçılarının rolü o yüzden çok önemlidir. Kan ve kök hücre bağışından sonra vücudumuz kanı ve kök hücreyi kolaylıkla yerine koyar” ifadelerini kullandı.
PAÜ kan bağışı için seferberlik başlattı
Türk Kızılay Kan Bağışı etkinliği çerçevesinde yapılacak olan “Kan ve Kök Hücre Bağışı Kampanyası” 21 Aralık 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girişinde saat 09.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
‘Kan ve Kök Hücre Bağışı Kampanyası’ 21 Aralık 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girişinde sabah saat 09.00-18.00 saatlerinde gerçekleştirilecek. Kan Bağışı etkinliği ile ilgili olarak Transfüzyon Merkezi Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Güler, “Kan, herhangi bir ilaç veya tedavi ile yerine konması mümkün olmayan bir dokudur. İhtiyacı olan hastalara kan temini için tek kaynak gönüllü bağışçılardır. Yaş aralığı olarak 18-65 yaş aralığında, en az 50 kilogram olan kadınlar 4 ayda bir, erkekler 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Kan bağışı sırasında fazladan verilebilecek üç küçük tüp ile kök hücre bağışında da bulunulabilir. Verilen üç tüp ile kan grubu ve bulaşıcı hastalıklar bakıldıktan sonra HLA (Doku uyum testi antijenleri) bakılır. Hali hazırda kök hücre nakli bekleyen akut lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği hastalarının HLA’ları ile eşleşme olması durumunda kök hücre vericisi aranıp, kendi dokusu ile bir hastanın dokusunun eşleştiği söylenir. Doku testileri uygun çıkan bağışçı adayı kabul eder ise bağış işlemleri başlatılır. Kök hücre toplama işlemi ekseriya hastanın damarından aferez işlemiyle yapılır. Bir iki saat süren bu işlemde hastanın kanı damardan toplama cihazına girip kök hücrelerinin bir kısmı alındıktan sonra cihaz tarafından hastaya hemen geri gönderilir. Bu şekilde kesintisiz süren bir devir daim işlemiyle hasta anestezi almadan bağış işlemini tamamlar. Hastanede yatış yapılmasına gerek olmayan bir işlemdir. Hastanın kök hücrelerinin çok az bir kısmı alındığı için hastada bir eksikliğe sebep olmaz” dedi.
Aynı zamanda hasta ve hastanede yatan hastalar içinde konuşan Prof. Dr. Güler, “Hasta yakınlarının hem hastanede yatan hastalarına bakması hem de kan bağışı donörü bulmaya çalışması yıpratıcı bir süreçtir. Hastanın ihtiyacı olduğu an kanın hazır olması en çok istenen durumdur. Bu amaçla kan stoklarında yeterince kanın önceden hazır bulunması amaçlanır. Gönüllü kan bağışçılarının rolü o yüzden çok önemlidir. Kan ve kök hücre bağışından sonra vücudumuz kanı ve kök hücreyi kolaylıkla yerine koyar” ifadelerini kullandı.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.