ÇOCUK SAHİBİ OLMAK ARTIK DAHA KOLAY!

DENİZLİ SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.10.2017 - 15:11, Güncelleme: 30.10.2017 - 15:30 4036+ kez okundu.
 

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK ARTIK DAHA KOLAY!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan Azospermi hastalarına karşı gebe kalınma ihtimalini artıracak öncü spermlerin tespit edilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde çocuk sahibi olmak isteyen ailelere yeni bir umut ışığı doğdu. Merkez bünyesinde Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji uzmanları tarafından Azospermi hastalarını yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Doğal yolla, aşılamayla veya tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma şansı olmayan hastalarda bulunan sperm öncü hücreleriyle gebe kalma şansları arttı. Denizli Devlet Hastanesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uz. Dr. Murat Serkant Ünal Azorspermi Hastalığı üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Erkek faktörü tüm kısırlıkların (infertilite) %40 ile %50’ni kapsar. Azospermi de erkek kısırlığı nedenlerinden biridir ve semende sperm olmaması olarak tanımlanır. Tıkanıklığa bağlı (obstrüktif) ve tıkanıklığa bağlı olmayan (non-obstrüktif) olmak üzere iki çeşidi vardır. Azospermi genel erkek nüfusunun %1’ni etkiler. Yaptığımız retrospektif çalışmada 2010-2017 yılları arasında infertilite merkezi androloji laboratuarına başvuran hastalarımızın %4.6’nın azospermi hastası olduğunu belirledik.Bu hastaların doğal yolla, aşılamayla (IUI) veya tüp bebekle (IVF) çocuk sahibi olma şansları yoktur.TESE denilen bir ameliyatla testislerinden olgun sperm (spermatozoa) aranır ve bulunursa intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yapılarak gebelik elde edilmeye çalışılır.Bu ameliyatta olgun sperm çıkma ihtimali %40-50 arasında değişir.TESE işleminden önce semende sperm öncü hücrelerinin (spermatosit ve spermatid) tespit edilmesi durumunda olgun sperm bulma olasılığının arttığına dair yayınlar vardır. Bu gelişmelere bağlı olarak Uzman Dr. Mehmet Caner Özer ve infertilite hemşiresi Nevin Oğuz’dan oluşan ekibimiz, azospermi vakalarında boyalı preperasyonla sperm öncü hücreleri taramaya başladı. Yöntemin ekonomik olması bütün androloji laboratuarlarında uygulanabilir olması ve non-invaziv olması önemli bir avantajdır. Ayrıca son zamanlarda sperm öncü hücreleri ile (round spermatid) yumurtaya yapılan (oosit) enjeksiyonla (yeni uygulanış tekniğiyle ROSI) gebelik ve sağlıklı canlı doğumların olduğu bildirilmiş ve bu da öncü sperm hücrelerinin tespitinin önemini daha da artırmıştır” dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan Azospermi hastalarına karşı gebe kalınma ihtimalini artıracak öncü spermlerin tespit edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Denizli Devlet Hastanesi İnfertilite Merkezi’nde çocuk sahibi olmak isteyen ailelere yeni bir umut ışığı doğdu. Merkez bünyesinde Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji uzmanları tarafından Azospermi hastalarını yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Doğal yolla, aşılamayla veya tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma şansı olmayan hastalarda bulunan sperm öncü hücreleriyle gebe kalma şansları arttı.

Denizli Devlet Hastanesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uz. Dr. Murat Serkant Ünal Azorspermi Hastalığı üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Erkek faktörü tüm kısırlıkların (infertilite) %40 ile %50’ni kapsar. Azospermi de erkek kısırlığı nedenlerinden biridir ve semende sperm olmaması olarak tanımlanır. Tıkanıklığa bağlı (obstrüktif) ve tıkanıklığa bağlı olmayan (non-obstrüktif) olmak üzere iki çeşidi vardır. Azospermi genel erkek nüfusunun %1’ni etkiler. Yaptığımız retrospektif çalışmada 2010-2017 yılları arasında infertilite merkezi androloji laboratuarına başvuran hastalarımızın %4.6’nın azospermi hastası olduğunu belirledik.Bu hastaların doğal yolla, aşılamayla (IUI) veya tüp bebekle (IVF) çocuk sahibi olma şansları yoktur.TESE denilen bir ameliyatla testislerinden olgun sperm (spermatozoa) aranır ve bulunursa intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yapılarak gebelik elde edilmeye çalışılır.Bu ameliyatta olgun sperm çıkma ihtimali %40-50 arasında değişir.TESE işleminden önce semende sperm öncü hücrelerinin (spermatosit ve spermatid) tespit edilmesi durumunda olgun sperm bulma olasılığının arttığına dair yayınlar vardır. Bu gelişmelere bağlı olarak Uzman Dr. Mehmet Caner Özer ve infertilite hemşiresi Nevin Oğuz’dan oluşan ekibimiz, azospermi vakalarında boyalı preperasyonla sperm öncü hücreleri taramaya başladı. Yöntemin ekonomik olması bütün androloji laboratuarlarında uygulanabilir olması ve non-invaziv olması önemli bir avantajdır. Ayrıca son zamanlarda sperm öncü hücreleri ile (round spermatid) yumurtaya yapılan (oosit) enjeksiyonla (yeni uygulanış tekniğiyle ROSI) gebelik ve sağlıklı canlı doğumların olduğu bildirilmiş ve bu da öncü sperm hücrelerinin tespitinin önemini daha da artırmıştır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.