“Bismillahsız da oldum, vatan haini de oldum…”

DENİZLİ GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.03.2024 - 12:00, Güncelleme: 07.03.2024 - 12:00 4234+ kez okundu.
 

“Bismillahsız da oldum, vatan haini de oldum…”

Maden şirketi görevlilerini darp etmekten yargılanan 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın ilk duruşması görüldü. Kocalar hakkındaki iddiaları kabul etmezken, mahkeme duruşmayı 28 Mayıs’a erteledi.
Denizli’nin Avdan köyünde tarlasına girmek isteyen kömür madeni şirketi görevlileriyle tartışan ve görevlileri sopayla darp ettiği iddia edilen 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın duruşması bugün Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya belediye başkan adayları Nazif Manav, Yağmur Yalçın ve Kadir Tatik de katılarak izledi. Avdan köylüleri, çeşitli STK temsilcileri ve örgütleri de Hatice Kocalar’ı duruşmada yalnız bırakmadı. Duruşmada ifade veren Hatice Kocalar, “İki kamyon geldi. Kepçe geldi. Tarlayı kazmak istediler, karşı çıktım. Kendilerine şirketin yetkililerinin gelmesini söyledim. İki mühendis geldi. Toplam beş kişi oldular. Ben tek başımaydım. 5 kişiye nasıl vururum? Vurmadım, aramızda münakaşa oldu. Elimde sopa yoktu. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum” dedi. Tanık ifadesi veren Hatice Kocalar’ın eşi Bekir Kocalar ise, olaydan sonra tesadüfen tarlaya geldiğini ve eşinin kimseye vurmadığını ifade etti. Hatice Kocalar’ın avukatı Ozan Orpak, yargılanan Kocalar’ın kilosunu ve yaşını aktararak bahsi geçen darbın fiziksel olarak mümkün olmadığını söyledi. Aynı zamanda söz konusu olayın geçtiği tarla ile ilgili Danıştay’ın iptal kararı olduğunu da ekledi. Avukat Orpak, Hatice Kocalar’ın mühendisleri darp ettiği söylenen ve bu olayda silah sayılan sopanın adli emanete alınmadığını ve bunun hukuka aykırı bir işlem olduğunu beyan etti. Benzer şekilde Hatice Kocalar’ın diğer avukatı Ali Kabal da, olaya ait somut delillerin olmadığını ve yalnızca sağlık raporu bulunduğunu belirterek Hatice Kocalar’ın beraatını talep etti. Hatice Kocalar’ın 5 yıla kadar hapis cezası alması yönünde mütalaa veren savcı, mütaalasını verdikten sonra duruşmaya polis getirilmesini talep etti. Şikayetçi olan mühendislerin dinlenilmesine dair talep ise mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, duruşmayı 28 Mayıs 2024’e erteledi. Duruşma sonrası davayı takip edenler “Toprağıma dokunma, suçluları yargıla” diyerek Hatice Kocalar’ın yanında olduklarını ve bundan sonra da davayı takip edeceklerini söyledi. Ne Olmuştu? Denizli’nin Tavas ilçesindeki Avdan köyünde, 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım arazilerine kömür madeni için acele kamulaştırma yapılmıştı. Bununla birlikte Avdan köylüleri; “madene verecek bir karış toprağımız, bir dal zeytinimiz, bir tane ağacımız yok” demişti. Kömür değil, yaşama ve üretme isteklerini dile getiren köylüler acele kamulaştırma kararına karşı dava açmış, yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi ise, yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına devam ediyor.
Maden şirketi görevlilerini darp etmekten yargılanan 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın ilk duruşması görüldü. Kocalar hakkındaki iddiaları kabul etmezken, mahkeme duruşmayı 28 Mayıs’a erteledi.

Denizli’nin Avdan köyünde tarlasına girmek isteyen kömür madeni şirketi görevlileriyle tartışan ve görevlileri sopayla darp ettiği iddia edilen 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın duruşması bugün Tavas Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya belediye başkan adayları Nazif Manav, Yağmur Yalçın ve Kadir Tatik de katılarak izledi. Avdan köylüleri, çeşitli STK temsilcileri ve örgütleri de Hatice Kocalar’ı duruşmada yalnız bırakmadı.

Duruşmada ifade veren Hatice Kocalar, “İki kamyon geldi. Kepçe geldi. Tarlayı kazmak istediler, karşı çıktım. Kendilerine şirketin yetkililerinin gelmesini söyledim. İki mühendis geldi. Toplam beş kişi oldular. Ben tek başımaydım. 5 kişiye nasıl vururum? Vurmadım, aramızda münakaşa oldu. Elimde sopa yoktu. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum” dedi.

Tanık ifadesi veren Hatice Kocalar’ın eşi Bekir Kocalar ise, olaydan sonra tesadüfen tarlaya geldiğini ve eşinin kimseye vurmadığını ifade etti. Hatice Kocalar’ın avukatı Ozan Orpak, yargılanan Kocalar’ın kilosunu ve yaşını aktararak bahsi geçen darbın fiziksel olarak mümkün olmadığını söyledi. Aynı zamanda söz konusu olayın geçtiği tarla ile ilgili Danıştay’ın iptal kararı olduğunu da ekledi.

Avukat Orpak, Hatice Kocalar’ın mühendisleri darp ettiği söylenen ve bu olayda silah sayılan sopanın adli emanete alınmadığını ve bunun hukuka aykırı bir işlem olduğunu beyan etti. Benzer şekilde Hatice Kocalar’ın diğer avukatı Ali Kabal da, olaya ait somut delillerin olmadığını ve yalnızca sağlık raporu bulunduğunu belirterek Hatice Kocalar’ın beraatını talep etti.

Hatice Kocalar’ın 5 yıla kadar hapis cezası alması yönünde mütalaa veren savcı, mütaalasını verdikten sonra duruşmaya polis getirilmesini talep etti. Şikayetçi olan mühendislerin dinlenilmesine dair talep ise mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, duruşmayı 28 Mayıs 2024’e erteledi. Duruşma sonrası davayı takip edenler “Toprağıma dokunma, suçluları yargıla” diyerek Hatice Kocalar’ın yanında olduklarını ve bundan sonra da davayı takip edeceklerini söyledi.

Ne Olmuştu?

Denizli’nin Tavas ilçesindeki Avdan köyünde, 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım arazilerine kömür madeni için acele kamulaştırma yapılmıştı. Bununla birlikte Avdan köylüleri; “madene verecek bir karış toprağımız, bir dal zeytinimiz, bir tane ağacımız yok” demişti. Kömür değil, yaşama ve üretme isteklerini dile getiren köylüler acele kamulaştırma kararına karşı dava açmış, yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi ise, yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına devam ediyor.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.