400 yıldır hazırlanan pideler 8 saatte tükeniyor

DENİZLİ GÜNCEL 02.10.2023 - 21:49, Güncelleme: 02.10.2023 - 22:05 3701+ kez okundu.
 

400 yıldır hazırlanan pideler 8 saatte tükeniyor

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde 400 yıldan bu yana kahvaltı sofralarını pide süslüyor. Mahallede bulunan ve sabah 05.00’de açılan fırına malzemesini getiren mahalle sakinleri, sıcak pidesini alıyor ve fırın öğlen kapanıyor.
Denizli’nin Çal İlçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde mahalle sakinleri 400 yıldan bu yana pide yemeden güne başlamıyor. Mahallede bulun tek fırın ise sabah 05.00’de açılırken saatler 13.00’oı gösterdiğinde ise kapanıyor. Selcen Mahallesi’nde daha önce iki fırın bulunduğunu ancak azalan nüfusla birlikte tek fırının hizmet verdiğini anlatan Fırıncı Halim Çoban, “Çal ilçesine bağlı 34 mahalle var. Sabahları güne pideyle başlama geleneği sadece Selcen Mahallesi’nde var. Bu gelenek mahalle de 400 yıldan bu yana yaşatılıyor. Fırınımızda pide içi ile ilgili hiçbir malzeme bulunmaz. Mahalle sakinleri evinden yumurtasını, peynirini, çökeleğini, kaşarını, ıspanağını getirir pidesini hazırlayıp odun ateşinde pişirip teslim ederiz. Selcen’de en çok halk arasında ‘Açık yumurtalı pide’ ismiyle bilinen pide çeşidi tüketilir. Çevre mahallelerden bile sabah erken saatlerde buraya pide pişirtmek için malzemesiyle gelenler oluyor. Bize malzemesini getirip pidesini yaptırıp, diğer şehirlerde yaşayan çocuklarına gönderen aileler var. Ben 13 yıllık pide ustasıyım, 6 yıldan bu yana Selcen’deyim. Kendimde Çallıyım. Sabahları pide ile kahvaltı yapıp güne başlama geleneği sadece burada var. Onun için sabah 05.00’de fırını açıyorum. Gelen malzemelerinde pide yapıp teslim ediyorum, öğleyin saat 13.00 gibi de fırını kapatıp, tarla işlerimize başlıyoruz” dedi.  
Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde 400 yıldan bu yana kahvaltı sofralarını pide süslüyor. Mahallede bulunan ve sabah 05.00’de açılan fırına malzemesini getiren mahalle sakinleri, sıcak pidesini alıyor ve fırın öğlen kapanıyor.

Denizli’nin Çal İlçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde mahalle sakinleri 400 yıldan bu yana pide yemeden güne başlamıyor. Mahallede bulun tek fırın ise sabah 05.00’de açılırken saatler 13.00’oı gösterdiğinde ise kapanıyor.

Selcen Mahallesi’nde daha önce iki fırın bulunduğunu ancak azalan nüfusla birlikte tek fırının hizmet verdiğini anlatan Fırıncı Halim Çoban, “Çal ilçesine bağlı 34 mahalle var. Sabahları güne pideyle başlama geleneği sadece Selcen Mahallesi’nde var. Bu gelenek mahalle de 400 yıldan bu yana yaşatılıyor. Fırınımızda pide içi ile ilgili hiçbir malzeme bulunmaz. Mahalle sakinleri evinden yumurtasını, peynirini, çökeleğini, kaşarını, ıspanağını getirir pidesini hazırlayıp odun ateşinde pişirip teslim ederiz. Selcen’de en çok halk arasında ‘Açık yumurtalı pide’ ismiyle bilinen pide çeşidi tüketilir. Çevre mahallelerden bile sabah erken saatlerde buraya pide pişirtmek için malzemesiyle gelenler oluyor. Bize malzemesini getirip pidesini yaptırıp, diğer şehirlerde yaşayan çocuklarına gönderen aileler var. Ben 13 yıllık pide ustasıyım, 6 yıldan bu yana Selcen’deyim. Kendimde Çallıyım. Sabahları pide ile kahvaltı yapıp güne başlama geleneği sadece burada var. Onun için sabah 05.00’de fırını açıyorum. Gelen malzemelerinde pide yapıp teslim ediyorum, öğleyin saat 13.00 gibi de fırını kapatıp, tarla işlerimize başlıyoruz” dedi.


 

400 yıldır hazırlanan pideler 8 saatte tükeniyor

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.