EĞİTİM - iŞ'TEN KÖY ENSTİTÜRLERİ AÇIKLAMASI

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, 17 Nisan 1940’ta çıkarılan yasayla kurulan Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümünde kutlama mesajı yayınladı. Enstitünün 79.kuruluş yılını kutlayan Aydoğan, 1937’te açılmaya başlayan bu oluşumlarının kısa sürede ülke genelinde çok sayıda büyük iş başardığına dikkat çekti. Köy Enstitülerinin hedefinin yüzyıllarca ihmal edilmiş köy insanına bilinçlendirmelerini sağlamak olduğunu aktaran Aydoğan, eğitimin bu amaçta aracı olduğunu söyledi.

1937-46 yılları arasında Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde 723 binanın yapıldığı, on binlerce dönüm çorak arazinin işlendiğini aktaran Aydoğan, “Bir ülkenin geleceğini inşa etmesine katlanamayanlar, önce Köy Enstitülerinin içini boşalttı ardından da ortadan kaldırdı. Atatürk Cumhuriyetinin daha ileri gitmesini istemeyen gericiler bunu başardı” dedi.

TEMEL SORUN HALİNE GELDİ

Aydoğan, “Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılması yatmaktadır. Köy Enstitüleri’nin kapatılması ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Enstitülerin kapatılması Türkiye’nin aydınlanma tarihinde gericiliğin zaferi olarak yerini almıştır.

Ne yazık ki, o gerici anlayışın uzantıları bugün de işbaşındadırlar. AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla eğitimin niteliği düşürülmüş, çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemine büyük bir darbe vurulmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi ile Cumhuriyet’in temeli olan “Öğretim Birliği” parçalanmış, laik, bilimsel, parasız ve ulusal eğitim yok edilmiş, okullarımız medreseye döndürülmüştür. Siyasi iktidar, çocukları medrese eğitimi ile “itaatkar”, “biat eden” kullar haline getirmeye çalışmaktadırlar.

79. Kuruluş Yıldönümünde Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyoruz. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, Fakir Baykurt’tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır” açıklamasını yaptı.