PAÜ Hastanesi Kardiyoloji AD. Denizli’de İlk Defa Yapılan Mitraklip İşlemini Gerçekleştirdi

DENİZLİ SAĞLIK 05.03.2024 - 14:45, Güncelleme: 05.03.2024 - 14:45 1516+ kez okundu.
 

PAÜ Hastanesi Kardiyoloji AD. Denizli’de İlk Defa Yapılan Mitraklip İşlemini Gerçekleştirdi

Mitraklip (Ameliyatsız Mitral Kapak Yetmezliği Tamiri) işlemi Denizli’de ilk defa Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Doğu Kılıç, Doç. Dr. İpek Büber ve Dr. Öğretim Üyesi Işık Tekin tarafından yapıldı.
Mitraklip nedir? Mitraklip özellikle kalp yetmezliği hastalarında mitral kapağın kaçağı durumunda uygulanan minimal girişimsel bir tedavi metodudur. Mitraklip metodu tümüyle anjiyo yöntemiyle uygulanmaktadır. Kalp kapak cerrahisi yapılamayacak hastalarda alternatif bir tedavi yöntemidir. Mitraklip için gerekli olan kriterler nelerdir? Sıklıkla ileri düzeyde mitral yetersizlik olan kalp yetersizliği hastalarına uygulanmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı nedeni ile mitral kapak yetmezliği olanlara uygulanmamaktadır.  Mitraklip yöntemi kaç saat sürer? Mitraklip yöntemi, yaklaşık olarak 1 buçuk saat süren bir işlemdir. Mitraklip hastanede yatmayı gerektirir mi? Bu girişimsel yöntem sonrasında hastalar, kısa sürede günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Mitraklip  herkese uygulanır mı? Herkese mitraklip yapılması doğru bir yaklaşım değildir. Esas olarak ameliyatı kaldıramayacağı düşünülen, yüksek riskli hastalarda, ağır kalp yetersizliği olan, ileri yaşta olan, böbreklerinde ve diğer organlarında ciddi sorunları bulunan, büyük bir cerrahiyle iyileşme sürecini atlatamayacak düşkün hastalar mitraklip için ideal hastalardır. Mitraklip sonrası hastanın hayatında neler değişir? İşlem sonrasında hastanın öncelikle kalbe bağlı nefes alamama, nefes düzensizliği yakınmalarında azalma meydana gelir. Hastaların hareket kapasitelerinin artması beklenmektedir. Mitraklip işlemi kalp ameliyatlarında olduğu gibi kalp durdurularak mı yapılır? Hayır. İşlem, kalp çalışırken yapılır. Yani, hastanın kalp-akciğer pompasına bağlanmasına gerek yoktur. Bu nedenle, ameliyatsız bir yöntemdir. Mitraklip işleminin riskleri nelerdir? Her girişimsel işlemin olduğu gibi Mitraklip işleminin de riskleri vardır. En korkulan komplikasyonları felç, kalp krizi ve ölümdür ve her 100 kişiden 5’inde gelişir.  
Mitraklip (Ameliyatsız Mitral Kapak Yetmezliği Tamiri) işlemi Denizli’de ilk defa Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Doğu Kılıç, Doç. Dr. İpek Büber ve Dr. Öğretim Üyesi Işık Tekin tarafından yapıldı.

Mitraklip nedir? Mitraklip özellikle kalp yetmezliği hastalarında mitral kapağın kaçağı durumunda uygulanan minimal girişimsel bir tedavi metodudur. Mitraklip metodu tümüyle anjiyo yöntemiyle uygulanmaktadır. Kalp kapak cerrahisi yapılamayacak hastalarda alternatif bir tedavi yöntemidir.

Mitraklip için gerekli olan kriterler nelerdir? Sıklıkla ileri düzeyde mitral yetersizlik olan kalp yetersizliği hastalarına uygulanmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı nedeni ile mitral kapak yetmezliği olanlara uygulanmamaktadır. 

Mitraklip yöntemi kaç saat sürer? Mitraklip yöntemi, yaklaşık olarak 1 buçuk saat süren bir işlemdir.

Mitraklip hastanede yatmayı gerektirir mi? Bu girişimsel yöntem sonrasında hastalar, kısa sürede günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir.

Mitraklip  herkese uygulanır mı? Herkese mitraklip yapılması doğru bir yaklaşım değildir. Esas olarak ameliyatı kaldıramayacağı düşünülen, yüksek riskli hastalarda, ağır kalp yetersizliği olan, ileri yaşta olan, böbreklerinde ve diğer organlarında ciddi sorunları bulunan, büyük bir cerrahiyle iyileşme sürecini atlatamayacak düşkün hastalar mitraklip için ideal hastalardır.

Mitraklip sonrası hastanın hayatında neler değişir? İşlem sonrasında hastanın öncelikle kalbe bağlı nefes alamama, nefes düzensizliği yakınmalarında azalma meydana gelir. Hastaların hareket kapasitelerinin artması beklenmektedir.

Mitraklip işlemi kalp ameliyatlarında olduğu gibi kalp durdurularak mı yapılır?

Hayır. İşlem, kalp çalışırken yapılır. Yani, hastanın kalp-akciğer pompasına bağlanmasına gerek yoktur. Bu nedenle, ameliyatsız bir yöntemdir.

Mitraklip işleminin riskleri nelerdir? Her girişimsel işlemin olduğu gibi Mitraklip işleminin de riskleri vardır. En korkulan komplikasyonları felç, kalp krizi ve ölümdür ve her 100 kişiden 5’inde gelişir.

 

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.